Kukbuk
Kukbuk
Rolada drobiowa z szynką parmeńską i ze szpinakiem z coleslaw. Hortex. (fot. Maciek Niemojewski)

Rolada drobiowa z szynką parmeńską i ze szpinakiem z coleslaw

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Coleslaw:
rodzynki
60 g
czerwona kapusta
300 g
marchewka
1 sztuka
szalotka
1 sztuka
sok z cytryny
2 łyżki
sól
1 łyżeczka
majonez
4 łyżki
kwaśna śmietana
2 łyżki
ocet winny
1 łyżka
cukier
1 łyżeczka
czarny pieprz
do smaku
Rolada:
pierś kurczaka
600 g
sól
1 łyżeczka + ½ łyżeczki
czarny pieprz
1 łyżeczka + ⅓ łyżeczki
rozpuszczone masło
15 ml
cebula
½ sztuki
czosnek
1 ząbek
masło
2 łyżki
szpinak liście Hortex
200 g
gałka muszkatołowa
⅓ łyżeczki
tarty parmezan
50 g
suszone pomidory z zalewy
12 sztuk
prażone orzechy włoskie
30 g
szynka parmeńska
150 g
Ziemniaki:
młode ziemniaki
300 g
sól
1 łyżka
liść laurowy
2 sztuki
czosnek
2 ząbki
czarny pieprz
½ łyżeczki
masło
50 g
Sos:
czosnek
1 ząbek
masło
1 łyżka
śmietanka 30%
200 ml
gorgonzola
100 g
sól
do smaku
czarny pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce, cebulę kroimy w cienkie piórka. Warzywa wrzucamy do dużej miski, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy solą. Mieszamy.

krok 2

W małej miseczce łączymy i dokładnie mieszamy majonez, kwaśną śmietanę, ocet, cukier i pieprz.

krok 3

Do miski z warzywami dodajemy odsączone z wody rodzynki. Surówkę łączymy z przygotowanym sosem i wstawiamy do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły.

krok 4

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, pozbawiamy błon i rozkrawamy w najgrubszym miejscu na pół, ale tak, żeby jej nie rozciąć do samego końca. Mięso lekko rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem i smarujemy rozpuszczonym masłem. Odkładamy do lodówki.

krok 5

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni z 1 łyżką masła. Po chwili dodajemy szpinak i dusimy na małym ogniu, aż odparuje cała woda. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy starty parmezan, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

krok 6

W tym czasie ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Łączymy go z pieprzem i masłem. Gdy ziemniaki są miękkie, wyjmujemy je z wody, umieszczamy w rękawie do pieczenia, dodajemy masło z czosnkiem i układamy na blasze do pieczenia.

krok 7

Suszone pomidory odsączamy z zalewy, orzechy kroimy na kawałki. Na folii spożywczej rozkładamy plastry szynki parmeńskiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Na nich układamy przygotowanego kurczaka. Mięso smarujemy szpinakiem, z jednej strony układamy suszone pomidory i orzechy włoskie. Zwijamy w roladę.

krok 8

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na dobrze rozgrzanej patelni rozpuszczamy pozostałe masło i smażymy na nim roladę – po 2 minuty z każdej strony. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałym po smażeniu masłem i stawiamy na blasze obok ziemniaków. Wstawiamy blachę do piekarnika. Po 20 minutach pieczenia brytfankę z mięsem wyjmujemy, stawiamy na blacie i przykrywamy folią do pieczenia. Worek z ziemniakami rozcinamy i pieczemy jeszcze 10 minut.

krok 9

Przygotowujemy sos. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W małym garnku rozpuszczamy masło, smażymy na nim czosnek. Następnie wlewamy śmietankę, podgrzewamy. Po chwili wrzucamy rozdrobniony ser, odrobinę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy, tak by powstał jednolity, gładki sos. Zdejmujemy garnek z ognia.

krok 10

Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na talerze. Roladę kroimy w plastry i układamy obok ziemniaków. Mięso możemy od razu polać sosem lub podać go w oddzielnym naczyniu. Jako dodatek do dania serwujemy coleslaw z rodzynkami.

Materiał powstał we współpracy z marką Hortex.

Więcej przepisów ze szpinakiem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk