Kukbuk
Kukbuk

Wrap z paprykowym kurczakiem i ze szpinakiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 min
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
KURCZAK:
pierś kurczaka
300 g
cebula
½ sztuki
czosnek
½ ząbka
sok z limonki
2 łyżki
sól
½ łyżeczki
pieprz
½ łyżeczki
mielona słodka papryka
1 łyżeczka
mielona ostra papryka
½ łyżeczki
pasta paprykowa
1 łyżeczka
oliwa
2 łyżki
DODATKOWO:
tortilla pszenna
2 sztuki
czerwona papryka
½ sztuki
szpinak baby
60 g
sos ogórkowy
4 łyżki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Warzywa łączymy z sokiem z limonki, solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, pastą paprykową, oliwą. Dokładnie mieszamy – marynatą nacieramy pierś kurczaka. Mięso odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli nie mamy czasu, możemy pominąć ten etap.

krok 2

Na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką układamy filet z kurczaka i smażymy na średnim ogniu około 8 minut z jednej strony, a następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy 5-6 minut. Mięso po nacięciu w najgrubszym miejscu powinno być miękkie, a wyciekający sok powinien być bezbarwny. Jeśli jest różowy, smażymy jeszcze 2 minuty.

krok 3

Placki krótko podgrzewamy na rozgrzanej patelni lub w piekarniku. Płasko rozłożone tortille nacinamy z jednej strony – od brzegu do środka placka. Dzielimy na 4 równe części. Na jednej układamy pokrojoną w kosteczkę paprykę, na drugiej pokrojonego grillowanego kurczaka, na trzecią nakładamy 2 łyżki sosu ogórkowego, a na czwartej układamy szpinak. Placek składamy, począwszy od części z rozciętym prawym brzegiem, i zgodnie z ruchem wskazówek zegara składamy tortillę, nakładając na siebie kolejne części, aż powstanie trójkąt. Gotowego wrapa podajemy od razu po przygotowaniu lub zabieramy do pracy na lunch.

Koszyk