Kukbuk
Kukbuk

Tortilla szpinakowa z grillowanym kurczakiem i warzywami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 min
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
KURCZAK:
pierś z kurczaka
300 g
sól
1 łyżeczka
pieprz
½ łyżeczki
zioła prowansalskie
1 łyżeczka
czosnek granulowany
⅓ łyżeczki
mielona słodka papryka
½ łyżeczki
oliwa
3 łyżki
DODATKOWO:
tortilla szpinakowa
2 sztuki
ogórek gruntowy
1 sztuka
pomidor malinowy
1 sztuka
czerwona cebula
½ sztuki
sos śmietanowy z tahini
4 łyżki
ulubiona sałata
80 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciej Niemojewski


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Mięso nacieramy mieszanką soli, pieprzu, ziół prowansalskich, czosnku, papryki i oliwy. Kurczaka marynujemy w lodówce przez 2 godziny. Jeśli nie mamy tyle czasu, możemy pominąć ten etap.

krok 2

Na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką układamy filet z kurczaka i smażymy na średnim ogniu około 8 minut z jednej strony, a następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy 5-6 minut. Mięso po nacięciu w najgrubszym miejscu powinno być miękkie, a wyciekający sok powinien być bezbarwny. Jeśli jest różowy, smażymy jeszcze 2 minuty.

krok 3

Placki krótko podgrzewamy na rozgrzanej patelni lub w piekarniku. Płasko rozłożone tortille nacinamy z jednej strony – od brzegu do środka placka. Dzielimy na 4 równe części. Na jednej układamy pokrojonego w plastry ogórka, na drugiej pokrojonego w półplastry pomidora i pociętą w piórka cebulę, na trzecią nakładamy 2 łyżki sosu śmietanowego i ulubioną sałatę, a na czwartej kładziemy pokrojonego kurczaka. Placek składamy, począwszy od części z rozciętym prawym brzegiem, i zgodnie z ruchem wskazówek zegara składamy tortillę, nakładając na siebie kolejne części, aż powstanie trójkąt. Gotowego wrapa podajemy od razu po przygotowaniu lub zabieramy do pracy na lunch.

Koszyk