Kukbuk
Kukbuk
Prosty przepis na smażoną brukiew z pomidorami i szpinakiem (fot. dinnershow.studio)

Smażona brukiew z pomidorami i ze szpinakiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
brukiew
1 sztuka
sól
do gotowania i do smaku
masło
2 łyżki
małe pomidory
3-4 małe sztuki
szpinak
7-8 liści
czosnek
1 ząbek

Zdjęcie: dinnershow.studio


Przepis i przygotowanie: Wit Szychowski

krok 1

Brukiew myjemy i tniemy na 1½-centymetrowe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Wyjmujemy, osuszamy, następnie smażymy na 1 łyżce masła na patelni – z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy na talerz. 

krok 2

Na patelni roztapiamy resztę masła. Smażymy na nim pomidory (5 minut), dodajemy szpinak i pokrojony w plasterki czosnek. Delikatnie solimy. Kiedy szpinak zmięknie, przekładamy zawartość patelni na talerz, na usmażoną brukiew.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Na dziko", Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów ze szpinakiem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk