Kukbuk
Kukbuk
Zielona szakszuka na szpinaku

Zielona szakszuka na szpinaku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
młode ziemniaki
3 sztuki
oliwa
do smażenia
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
harissa
1 łyżeczka
papryczka chili
według uznania
świeży szpinak
300 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
kmin rzymski
szczypta
prażone łuskane pestki dyni
1 łyżka
prażone łuskane pestki słonecznika
1 łyżka
jajko „zerówka”
4 sztuki
pita
2 sztuki

Przepis i przygotowanie: Ewa „Malika” Szyc-Juchnowicz


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości. Po przestudzeniu przekrawamy na pół i obsmażamy na oliwie na patelni. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, czosnek w plasterkach, harissę i posiekaną papryczkę chili. Mieszamy i smażymy. 

krok 2

Szpinak myjemy i po osuszeniu dorzucamy na patelnię. Podsmażamy chwilę, do zwiędnięcia. Delikatnie doprawiamy solą, pieprzem i kminem rzymskim. Dorzucamy pestki dyni i słonecznika. Po chwili na patelnię dokładamy jajka i smażymy na wolnym ogniu do ścięcia się białka. Podajemy z pitą.

Więcej przepisów ze szpinakiem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk