Kukbuk
Kukbuk
Mocno czekoladowe brownie z migdałami i kakao (fot. dinnershow.studio)

Migdałowe brownie z konfiturą z czarnej porzeczki i kakao

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
masło
1 kostka
cukier
1/2 szklanki + 3 łyżki
żółtko jajka "zerówki"
3 sztuki
gorzka czekolada 60%
150 g
migdały
1/2 szklanki
mąka pszenna
3 łyżki
sól
szczypta
białko jajka "zerówki"
3 sztuki
kakao
1 łyżka
konfitura z czarnej porzeczki
1 słoik

Zdjęcie: dinnershow.studio


Stylizacja: Ola Buczkowska-Przeździk


Przepisy i przygowanie: Paweł Zasławski / restauracja Monka

krok 1

Masło z cukrem (½ szklanki) ucieramy na jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i ucieramy z masłem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z utartymi żółtkami. Migdały miksujemy z mąką i łączymy z masą czekoladową. Doprawiamy solą.

krok 2

Białka ubijamy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy je delikatnie do ciasta. Gotową masę przekładamy do formy (20 × 20 centymetrów) wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy brownie około 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto jest gotowe – idealne brownie powinno być delikatnie mokre w środku.

krok 3

Wystudzone ciasto kroimy na kawałki, obsypujemy kakao. Podajemy z konfiturą z czarnej porzeczki.

Więcej przepisów z porzeczkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk