Kukbuk
Kukbuk
Jak przygotować stek z sosem z czarnej porzeczki - PRZEPIS (fot. Radek Polak)

Stek z sosem z czarnych porzeczek

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Sos:
żelatyna
3 listki
szalotka
1 sztuka
masło klarowane
1 łyżeczka
czarne porzeczki
4 łyżki
ocet balsamiczny
2 łyżki
wytrawne czerwone wino
150 ml
Stek:
rostbef
2 steki (po 250-350 g)
sól morska
do smaku
świeżo mielony pieprz
do smaku
masło
1 łyżka

Przepis i przygotowanie: Bartek Polak


Zdjęcie: Radek Polak


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Listki żelatyny moczymy kilka minut w zimnej wodzie z lodem. Szalotkę kroimy w kostkę i podsmażamy delikatnie w małym rondelku, na maśle klarowanym. Wrzucamy połowę porzeczek, wlewamy ocet balsamiczny i wino. Zagotowujemy. Gotujemy 3 minuty, zdejmujemy z ognia, studzimy. Dodajemy żelatynę i dobrze mieszamy. Dorzucamy resztę porzeczek. Odkładamy do stężenia w lodówce w porcelanowym naczyniu, w którym będziemy serwować galaretkę.

krok 2

Steki grillujemy lub smażymy na patelni 2-3 minuty z jednej strony, chwilę krócej z drugiej. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 5 minut, by osiągnąć średni stopień wysmażenia. Wyjmujemy steki z pieca, obsypujemy solą i pieprzem, kładziemy na nich masło. Przed podaniem pozwalamy stekom odpocząć 2 minuty na desce.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z porzeczkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk