Kukbuk
Kukbuk

Karmelizowane gruszki na kremie z gorgonzoli

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
gorgonzola
150 g
śmietana 30%
50 ml
czosnek
1 ząbek
gruszka
2 sztuki
miód
1 łyżka
masło
1 łyżka
żurawina w słoiku
2 łyżki
siekany rozmaryn
1 łyżka
pestki dyni
mała garść

Przepis i zdjęcie: Anna Dembska

Krok 1

Gruszki kroimy na 8-10 plastrów. Na patelni rozgrzewamy masło i miód i smażymy na niej gruszki, aż zmiękną i się zarumienią. 

Krok 2

Gorgonzolę blendujemy lub rozgniatamy widelcem z tartym czosnkiem i śmietanką. Na talerz nakładamy krem z gorgonzoli, gruszkę, żurawinę, siekany świeży rozmaryn i pestki dyni. Możemy zjadać prostu z talerza lub z ulubionym pieczywem.

Sprawdź też inne przepisy z gruszkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk