Kukbuk
Kukbuk
Przepis – kanapka z pieczonym kurczakiem, Targ Kręgliccy (fot. Maciek Niemojewski)

Kanapka z pieczonym kurczakiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
kapusta biała
1/4 główki
czerwona kapusta
1/4 główki
cytryna
1/2 sztuki
sól
do smaku
pieczony kurczak kukrydziany
1 sztuka
chleb na zakwasie
4 kromki
sos chipotle mayo
do smaku

Przepis i przygotowanie: Agnieszka Kręglicka


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

krok 1

Kapustę – białą i czerwoną – kroimy w cienkie paski. Doprawiamy sokiem z cytryny i solą.

krok 2

Mięso kurczaka oddzielamy od kości, kroimy w plastry.

krok 3

Kromki chleba smarujemy sosem chipotle mayo. Nakładamy na nie kapustę i plastry mięsa. 

TIP 1

Nasz kurczak kukurydziany jest nadziewany farszem z wątróbki, zieleniny i chałki. W ramach przekąski małe grzanki możecie posmarować farszem i podać z odrobiną musztardy albo żurawiny.

TIP 2

Jeśli zostaną wam nadwyżki kurczaka, wykorzystajcie je do przygotowania wrapa albo tacos.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: 7 szybkich przepisów na długi weekend.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk