Kukbuk
Kukbuk
Proszę Zdrowie – Nowalijki na wegańskim labnehu z pesto z pietruszki i oliwą koperkową

Nowalijki na wegańskim labnehu z pesto z pietruszki i oliwą koperkową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
Labneh wegański (do przygotowania dzień wcześniej):
jogurt owsiany
200 g
jogurt kokosowy
200 g
sok z cytryny
1 łyżka
sól
do smaku
Nowalijki:
młode kolorowe marchewki
6 sztuk
młode pory
2 sztuki
oliwa
2 łyżki
pesto pietruszkowe
6 łyżek
oliwa koperkowa
do dekoracji
kiełki rzodkiewki
do dekoracji
koperek lub inne świeże zioła
do dekoracji
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Emulsja buraczana:
sok z buraka
100 ml
oliwa
20 g
Emulsja pomarańczowa:
sok z pomarańczy
200 ml

Przepis i przygotowanie: Jacek Dziobkowski


Zdjęcie: Proszę Zdrowie

krok 1

W misce łączymy jogurt owsiany i kokosowy. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą. Dokładnie mieszamy. Przekładamy masę na sito wyłożone pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 dzień, by uzyskać gęstą konsystencję.  

krok 2

Marchewki obieramy, zostawiamy końcówki. Pora oczyszczamy i kroimy wzdłuż na pół. Pakujemy warzywa próżniowo i gotujemy na parze 10-15 minut. Po tym czasie wyciągamy je i smażymy na patelni z odrobiną oliwy do uzyskania złotego koloru.    

krok 3

Przygotowujemy emulsję buraczaną. Sok z buraka wlewamy do rondelka i redukujemy o połowę. Dodajemy oliwę i emulgujemy.    

krok 4

Przygotowujemy emulsję pomarańczową. Sok z pomarańczy wlewamy do rondelka i redukujemy do 50 mililitrów.

krok 5

Na talerz wykładamy 3 łyżki labnehu i 2 łyżki pesto z pietruszki. Na wierzch kładziemy marchewkę i pora, polewamy oliwą koperkową, emulsją buraczaną i pomarańczową. Dekorujemy kiełkami i koperkiem lub świeżymi ziołami. Podajemy doprawione solą i pieprzem.    

   

Pesto pietruszkoweoliwę koperkową można zamówić na proszedrowie.pl.    

Więcej przepisów wegańskich:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk