Kukbuk
Kukbuk
Sałatka porowa. Sałatka z porów. Przepis na sałatke z pora (fot. Paulina Czyżewska)

Kuskus z porem i sosem orzechowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
kuskus
100 g
liść laurowy
1 sztuka
orzechy włoskie
100 g
por
200 g
szalotka
1 sztuka
oliwa
6 łyżek
syrop klonowy
2 łyżki
czosnek
1 ząbek
sok z cytryny
1 łyżeczka
sól
½ łyżeczki
czarny pieprz
⅓ łyżeczki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Kaszę dokładnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą w stosunku 1:1. Do garnka wrzucamy liść laurowy, przykrywamy i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy kuskus, wyjmujemy liść laurowy i studzimy.

krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na nim orzechy włoskie. Wstawiamy do piekarnika na 8 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.

krok 3

Oczyszczonego i pokrojonego na grube plasterki pora i pociętą w grube piórka obraną szalotkę łączymy z 2 łyżkami oliwy i z syropem klonowym. Wykładamy warzywa na blachę po pieczeniu orzechów i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.

krok 4

Wystudzone orzechy siekamy i łączymy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny, pozostałą oliwą, solą i pieprzem.

krok 5

Ugotowaną i przestudzoną kaszę, upieczone warzywa i sos przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu jako samodzielne danie lub schładzamy i zjadamy jako dodatek do wędlin na zimno.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk