Chłodnik jogurtowy z pomidorową salsą
- Salsa:
- pomidor San Marzano lub Roma
- 2 sztuki
- maliny
- 6 sztuk
- czerwona cebula
- ½ sztuki
- bazylia
- 6 liści
- sok z cytryny
- z ½ sztuki
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- cukier
- do smaku
- Chłodnik:
- ogórek gruntowy
- 2 sztuki
- sól
- do smaku
- czosnek
- 2 ząbki
- jogurt
- 4 słoiki
- oliwa
- 50 ml
- posiekany koperek
- 1 łyżka
Przepis i przygotowanie: Marzena Gromelska / Forteca Kręgliccy
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
krok 1
Przygotowujemy salsę. Pomidory zanurzamy we wrzątku na 3-5 sekund, wyjmujemy, studzimy i obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne (można je potem wykorzystać do przygotowania bakłażana w pomidorach >> ), miąższ kroimy w drobną kostkę. Maliny przecinamy na pół lub na ćwiartki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Listki bazylii składamy razem i kroimy w cieniutkie paseczki. W misce mieszamy składniki salsy, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem, odstawiamy.
krok 2
Przygotowujemy chłodnik. Ogórki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Solimy i odstawiamy, by zmiękły i puściły sok. Czosnek ścieramy na drobnej tarce. Mieszamy jogurt z ogórkiem i sokiem z ogórka, czosnkiem, oliwą i koperkiem. Doprawiamy solą, wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Chłodnik podajemy na zimno, udekorowany pomidorowo-malinową salsą.
Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: pomidory >>.
Więcej podobnych przepisów:
- ABC wina
Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
- ABC wina
Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce lata
Sezon na wiele polskich owoców powoli dobiega końca. Odwiedzamy więc targ, by zaopatrzyć się w maliny, morele czy ostatnie jagody i przygotować z nich pyszne ciasta, idealne na lato.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: pomidory
Ich słodycz, kwasowość, aromat, smak pełen niuansów i pożądanego umami zniewalają. Pomidory to niewątpliwie najbardziej kochany owoc lata.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: lato
Po miesiącach oczekiwania wreszcie nadeszło lato! A wraz z nim ogromny wybór sezonowych warzyw i owoców, które kuszą zapachami i cieszą oczy kolorami. Podpowiadamy, jakie dania z nich przygotować.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesne lato
Szparagi, kalarepa, młoda cebula, zioła, pak choi, ogórki – przełom wiosny i lata to czas, kiedy na targu pojawiają się kolejne nasze ulubione składniki. Sprawdźcie, czego szukać na bazarze i jakie sezonowe dania warto przygotować w czerwcu!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wiosna
Kiedy w kwietniu przeplatają się słoneczne i chłodne dni, na targu pojawiają się rzodkiewka, rabarbar i świeże zioła. Korzystają z ocieplenia, ale dobrze znoszą też niskie temperatury. Podpowiadamy, jakie potrawy można przygotować z tych produktów.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna wiosna
Młoda sałata, korzeń chrzanu, jajka – na przełomie marca i kwietnia właśnie tych produktów wypatrujemy na targu. Podpowiadamy, jakie dania przygotować wczesną wiosną i na Wielkanoc.