Szparagi w roli głównej
Rarytas, na który czekamy 10 miesięcy - a sezon na nie trwa ledwie półtora. Wiosną wreszcie nas na nie stać, a restauracje prześcigają się w sposobach na ich przyrządzenie.
szparagi
wiedza
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: szparagi
Domowy makaron, kremowy ser i szparagi to niezawodne połączenie, które ożywi wiosenne menu. Podpowiadamy, jak przygotować klasyczne włoskie pasty z dodatkiem szparagów.
- Zdrowie i rozsądek
Dlaczego warto jeść szparagi?
Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale także korzystnie wpływają na organizm. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść szparagi i jak je przyrządzić, by skorzystać w pełni z dobrodziejstw tego warzywa.
- Kultura i wiedza
Jak przygotować szparagi?
Jak zabrać się do przyrządzania dań z jednym z najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw?
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: szparagi
Domowy makaron, kremowy ser i szparagi to niezawodne połączenie, które ożywi wiosenne menu. Podpowiadamy, jak przygotować klasyczne włoskie pasty z dodatkiem szparagów.
- Zdrowie i rozsądek
Dlaczego warto jeść szparagi?
Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale także korzystnie wpływają na organizm. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść szparagi i jak je przyrządzić, by skorzystać w pełni z dobrodziejstw tego warzywa.
- Kultura i wiedza
Jak przygotować szparagi?
Jak zabrać się do przyrządzania dań z jednym z najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw?
- Ludzie i inspiracje
18 pomysłów na szparagi
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!
- Zdrowie i rozsądek
Najbardziej i najmniej zanieczyszczone warzywa i owoce – co kupować?
Czasem nie pomoże nawet porządne szorowanie ani sparzanie! Sprawdźcie, które owoce i warzywa zawierają najwięcej pestycydów, i poznajcie sposoby na oczyszczenie zanieczyszczonych produktów.
- Kultura i wiedza
Wegetariańskie grillowanie
Kiełbasa zagryzana chlebem nie jest już szczytem marzeń nawet zatwardziałych mięsożerców. Co to oznacza? Że dania na grilla przechodzą metamorfozę!
- Kultura i wiedza
Co to jest umami?
Czym tak naprawdę jest słynny piąty smak? Co jest jego źródłem i jak najskuteczniej wydobyć go z produktów?
- Zdrowie i rozsądek
Wiosenne postanowienie? Jeść więcej warzyw!
O tym, jak jedzeniem dopieścić organizm na wiosnę, rozmawiamy z Hanną Stolińską-Fiedorowicz, dietetyczką kliniczną i autorką książki „Jedz zielone”.
- Zdrowie i rozsądek
Jak zatrzymać smak sezonowych owoców i warzyw?
Przedstawiamy krótki przewodnik po technikach mrożenia, suszenia i przerabiania.