Kukbuk
Kukbuk

Tortelloni ze szparagami, z serem stracchino i parmezanem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 75 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Tortelloni:
mąka typu 00
300 g
jajko „zerówka”
3 sztuki
semolina
do posypania
sól
do gotowania
masło
do smażenia
Nadzienie:
szparagi
20 sztuk
mała cebula
1 sztuka
masło
40 g
sól
do smaku
czarny pieprz
do smaku
ser stracchino
250 g
Do podania:
parmigiano reggiano DOP
40 g
liście grochu
kilka sztuk

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Stylizacja: Filip Sadowski


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Mąkę mieszamy z jajkami – wyrabiamy około 10 minut, do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta. Formujemy z niego kulkę, zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy na 30-40 minut, by ciasto odpoczęło.

krok 2

Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów, dolną część pędów obieramy obieraczką. Opłukujemy szparagi, po czym kroimy je na małe kawałki (czubki zachowujemy w jednym kawałku). 

krok 3

Siekamy cebulę. Szklimy ją na maśle, a następnie na patelnię wrzucamy pokrojone pędy szparagów (bez czubków). Smażymy kilka minut, aż lekko się zarumienią. Wyciągamy podsmażone pędy i wrzucamy na patelnię czubki szparagów. Podgrzewamy je na bardzo małym ogniu przez kilka minut, dopóki nie zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem. Ostudzone pędy szparagów mieszamy z serem stracchino.

krok 4

Ciasto wałkujemy bardzo cienko i tniemy w kwadraty o boku około 10 centymetrów. Na każdym z nich kładziemy łyżkę farszu. Składamy na pół, w trójkąty, i zlepiamy w taki sposób, by między ciastem a farszem nie było powietrza. Następnie sklejamy ze sobą dwa dolne rogi.

krok 5

Gotowe tortelloni układamy na desce oprószonej semoliną, by się nie posklejały. Gotujemy je w mocno osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy i podsmażamy na maśle razem z czubkami szparagów. W razie potrzeby możemy dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu.

krok 6

Ciepłe tortelloni podajemy z parmezanem i liśćmi grochu.

Przepis pochodzi z cyklu Włoska szkoła gotowania. Znajdziesz w nim wiele inspirujących, włoskich przepisów.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk