Właściwości jajek sprzyjają ich szerokiemu zastosowaniu – zarówno te związane ze specyficznym zachowaniem przy obróbce termicznej, czyli gotowaniu, pieczeniu, smażeniu, jak i fizycznej, na przykład ubijaniu, trzepaniu, miksowaniu. A czym weganie zastępują jajka? Szczęśliwie nie brak roślinnych alternatyw, które dysponują cechami podobnymi do jajek i z powodzeniem mogą wystąpić w roli jajecznych zamienników.
Wegańskie zamienniki jajka
Jeżeli zastanawiacie się, jaki jest idealny wegański zamiennik jajka, mamy coś, co ułatwi wam rozeznanie w temacie. Sprawdźcie, jak wyczarować roślinną jajecznicę, wege omlet czy rewelacyjne wegańskie ciasto.
Lokalny promotor kultury, działkowiec, zawodowo zajęty teorią i praktyką komunikacji. Z radiem związany od 2015 roku - obecnie prowadzi pasmo autorskie w Radiu Kapitał.
Tekst: Michał Rypel
Ilustracje: Rafał Kwiczor
Czym zastąpić jajko w diecie wegańskiej?
Zacznijmy od aquafaby, czyli zalewy pozostałej po puszkowanej ciecierzycy (więcej o aquafabie i jej właściwościach pisaliśmy w tym artykule >>). Ze względu na skład (zawiera skrobię i białko) ma zdolność do wiązania się w sztywne struktury. Produkt ten, tak jak białko jajka, po ubiciu zmienia się w pianę, a ta z kolei w podstawowy element wegańskiego omleta, musu czekoladowego albo dostojnej bezy (sprawdź, jak zrobić wegańską bezę na bazie aquafaby >>).
Czarna sól, słynie z wyjątkowego, „jajecznego” aromatu, dzięki któremu smażone tofu zamienia się w autentyczny zamiennik jajek
Jakiś czas temu serca wegan skradła także roślinna jajecznica, czyli tofucznica. Do jej przygotowania niezbędne są:
- tofu, najlepiej jedwabiste
- odrobina roślinnego mleka
- szczypta kurkumy dla koloru
- sól kala namak
Być może zastanawia was ostatni składnik. Kala namak, czyli tzw. czarna sól, słynie z wyjątkowego, „jajecznego” aromatu, dzięki któremu smażone tofu zamienia się w autentyczny zamiennik jajek. Alternatywą może być również mąka z ciecierzycy – tak, jak w naszym przepisie na jajka bez jajek >>.
Czym zastąpić jaja w cieście?
Jeżeli chodzi o klasykę zastępników jajka, to nie sposób pominąć niepozornego banana. Zamiast 1 jajka wystarczy rozgnieść widelcem banana i wymieszać go z resztą cukierniczych składników. A skoro jesteśmy przy owocach, jako dodatek do słodkich wypieków sprawdzą się też jabłkowe powidła (¼ szklanki posłuży za 1 jajko), które przy okazji dosłodzą i zbalansują smak babki albo biszkoptu.
Jako zamiennik jajka w wypiekach świetnie sprawdzają się mielone siemię lniane lub nasiona chia. Wystarczy wcześniej wymieszać je z wodą w proporcji 1:3. Otrzymana zawiesina świetnie zwiąże ciasto i zapewni mu sprężystość. Dobrą alternatywą jest również skrobia ziemniaczana. Warto zapamiętać, że jej 2 łyżki odpowiadają 1 jajku.
Wegański proszek jajeczny
W sklepach znajdziemy zamienniki jajek dla wegan, którzy oczekują gotowych rozwiązań. Na rynku przybywa firm, które zauważają potrzeby także bardziej zabieganych osób. Producenci oferują sproszkowane mieszanki złożone z takich składników jak:
- skrobia (z manioku lub kukurydzy)
- naturalne zagęstniki (jak guma guar)
- roślinne barwniki
- czasem błonnik i dodatkowe przyprawy
Jak widać, w kwestii jajecznych substytutów rozwiązań nie brakuje. Każdy sprawdzi się dobrze w konkretnej roli. Niezależnie, czy planujecie wegańskie śniadanie, czy oryginalny deser.
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Wegańskie mięso mielone — przepisy
Wegańskie mięso podbija rynek. Wystarczy zajrzeć do najbliższego marketu, by się przekonać, jak wiele zamienników mięsa mamy do wyboru. A jak samemu zrobić wegemięso i po które składniki sięgnąć, by uzyskać mięsny smak? O tym przeczytacie poniżej.
- Ludzie i inspiracje
Dania wegańskie dla dzieci
Odpowiednio skomponowana dieta wegańska jest pełnowartościowa i dostarcza organizmowi wszystkie najważniejsze dla poprawnego rozwoju dziecka mikro- i makroelementy. Sprawdźcie, jakie wegańskie dania przygotować dla dzieci!
- Kultura i wiedza
Aquafaba, czyli wegański substytut jajka
Nie wylewajcie płynu z puszki po ciecierzycy, zróbcie z niego bezy i musy!
- Ludzie i inspiracje
Wegańskie mięso mielone — przepisy
Wegańskie mięso podbija rynek. Wystarczy zajrzeć do najbliższego marketu, by się przekonać, jak wiele zamienników mięsa mamy do wyboru. A jak samemu zrobić wegemięso i po które składniki sięgnąć, by uzyskać mięsny smak? O tym przeczytacie poniżej.
- Ludzie i inspiracje
Dania wegańskie dla dzieci
Odpowiednio skomponowana dieta wegańska jest pełnowartościowa i dostarcza organizmowi wszystkie najważniejsze dla poprawnego rozwoju dziecka mikro- i makroelementy. Sprawdźcie, jakie wegańskie dania przygotować dla dzieci!
- Kultura i wiedza
Aquafaba, czyli wegański substytut jajka
Nie wylewajcie płynu z puszki po ciecierzycy, zróbcie z niego bezy i musy!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?