Kukbuk
Kukbuk

Bezy z czekoladą i karmelem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
beza:
sok z cytryny
0.5 łyżeczki
woda po ciecierzycy w puszce
160 ml
cukier
200 g
aromat waniliowy
0.5 łyżeczki
karmel kokosowy:
cukier
150 g
mleczko kokosowe
puszka
sól himalajska
1 łyżeczka
czekolada gorzka Goplana
100 g

przepis: Marysia Przybyszewska

Wodę z ciecierzycy ubijamy z cukrem, wanilią i sokiem z cytryny do uzyskania białej, sztywnej masy. W rondelku podgrzewamy cukier, po minucie dodajemy mleczko kokosowe i sól. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż karmel zgęstnieje. Opcjonalnie solimy do smaku. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Ubitą pianę wykładamy za pomocą szpatułki na wyłożoną pergaminem blachę. Na bezy wylewamy na przemian po łyżce karmelu i czekolady –za pomocą patyczka łączymy masy z pianą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy bezy około 50 minut.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!