Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Trendy koktajlowe 2025 - co będziemy pić?

Wszyscy zawsze skupiają się tylko i wyłącznie na trendach kulinarnych, a tymczasem w koktajlowym świecie również sporo się dzieje. Wybraliśmy siedem trendów, które z pewnością zostaną z nami na dłużej.

Tekst: Joanna Szyndler

Zdjęcie główne i zdjęcie w tekście: Unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 1 minutę!

Bez względu na to, czy w waszych kieliszkach i szklankach częściej ląduje whisky czy fikuśne koktajle, trendy warto znać. To one bowiem często determinują barowe menu, wplywają też na asortyment sklepów. Oto siedem zjawisk, którym warto przyjrzeć się bliżej. 

Mniej znaczy więcej

Prawdopodobnie będziemy pić alkohol rzadziej, za to lepszej jakości. Dotyczyć to będzie zwłaszcza trunków takich jak tequila, whisky czy rum, których segmenty premium i ultrapremium od dłuższego czasu odnotowują wzrosty sprzedaży.

 

Bez procentów

W naszych koktajlach będzie też coraz mniej procentów. Rosnąca świadomość wpływu alkoholu na zdrowie i zmieniający się tryb życia młodych ludzi powodują, że rośnie zainteresowanie koktajlami o niskiej lub zerowej zawartości alkoholu. Trend określany jest jako NoLo.

Minimalizm w kieliszku

Prostota i skupienie na jakości składników to kierunek, który będzie dominował w 2025 roku. Minimalistyczne koktajle takie jak Old Fashioned czy Negroni nie zejdą z barowego podium.

Zrównoważony rozwój przede wszystkim

Będziemy zwracać jeszcze większą uwagę na ekologiczne aspekty produkcji alkoholi. Pochodzenie składników, odchudzone butelki, ekologiczne opakowania, warunki pracy ludzi, którzy produkują alkohol – to wszystko będzie dla nas ważne.

Eksperymenty

Trend minimalistyczny nie przeszkodzi w poszukiwaniu kreatywnych rozwiązań. Nowoczesne techniki, takie jak fat-washing (infuzja alkoholu tłuszczami), pozwolą na tworzenie koktajli o jeszcze bardziej zaskakujących profilach smakowych i teksturach.

Toast za umami

Wprowadzenie do koktajli składników bogatych w umami, takich jak miso czy grzyby, zaspokoi rosnące zainteresowanie bardziej złożonymi profilami smakowymi.

Regionalne i egzotyczne alkohole

Trunki z różnych zakątków świata, jak mezcal lub japońska whisky, będą zyskiwać na popularności. Wciąż będziemy głodni nowych doznań i z chęcią poszerzymy smakowe horyzonty! Sami jesteśmy ciekawi swoich wyborów – po które koktajle będziemy sięgać najczęściej i jaki koktajl zaskoczy nas w nadchodzącym roku najbardziej!

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk