Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Koktajl Cointreau Fizz ze skórką pomarańczy

Co podać do drinków? 3 idealne przekąski

Nie ma nic lepszego niż ciepły letni wieczór w miłym towarzystwie. Zwłaszcza spędzany przy orzeźwiającym drinku i doskonałych przekąskach. Co podać w wakacyjne wieczory?

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Są drinki, które niezależnie od tego, gdzie akurat jesteśmy, swoim smakiem i wyglądem przenoszą nas do pięciogwiazdkowego hotelu na Lazurowym Wybrzeżu. A że koktajle rozbudzają apetyt na więcej, warto pomyśleć o jedzeniu, które podkręci wakacyjny klimat. W planach na letni wieczór urządzany dla znajomych warto postawić na jeden dobry alkohol, z którego przyrządzimy kilka drinków w większej ilości i który doskonale będzie się łączył z pysznymi przekąskami. Jeśli nie chcecie tracić ani chwili i już teraz poczuć wakacyjną aurę, wypróbujcie nasze przepisy na letnie drinki i podkreślające ich smak wspaniałe dania.

Cointreau Fizz

Czas przygotowania: 5 minut
Koktajl Cointreau Fizz w kieliszku, butelka Cointreau i skórka pomarańczy

Ten drink będzie pasował i do słodkich, i do wytrawnych przekąsek. Orzeźwiająca, słodka nuta w połączeniu z limonką doskonale dopełni kwasowości i słodyczy podawanych dań. Do tego drink pięknie i elegancko się prezentuje, zatem z pewnością zachwyci wszystkich gości. Co więcej, jest banalnie prosty w przygotowaniu, więc od stworzenia prawdziwie wakacyjnego klimatu dzielą was dosłownie minuty. Oto Cointreau Fizz z pobudzającą nutą limonki.

Składniki

  • lód w kostkach według uznania
  • likier Cointreau 50 ml 
  • woda gazowana 100 ml 
  • sok z limonki z ½ sztuki
  • owoce do dekoracji

krok 1

Do kieliszka wrzucamy kostki lodu. Wlewamy Cointreau i dopełniamy wodą gazowaną. Dodajemy sok z limonki i dekorujemy drink ulubionymi owocami. Gotowe! A co możemy do tego przekąsić?

Sałatka z kozim serem, pomarańczą i nerkowcami

Czas przygotowania: 15 minut

W letni wieczór nie sposób obejść się bez orzeźwiającej sałatki. Połączenie koziego sera z pomarańczą i awokado przeniesie nas do upalnych południowych krajów, a przyjemnie chrupiące nerkowce i pestki granatu wprowadzą przyjemną odmianę dla rozpływających się w ustach składników. Razem z Cointreau Fizz sałatka stworzy idealną letnią kompozycję.

Sałatka z kozim serem pomarańczami i nerkowcami >>

Wegańskie ceviche

Czas przygotowania: 25 minut
Owocowo – warzywne ceviche (fot. Maciek Niemojewski)

Do pomarańczowo-limonkowego drinka znakomicie pasuje wegańska wersja ceviche. Dzięki takiemu połączeniu czekają was egzotyczne wakacje w Ameryce Południowej. Słodycz mango miesza się tu z ostrością chili i umami ukrytym w nori, co na języku zostawia zaskakujące wrażenie.

Wegańskie ceviche >>

Galette z truskawkami i rozmarynem

Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie
migdałowa tarta galette z truskawkami, ciasto z truskawkami, przepis Jagłowska, kruche ciasto, ciasto z migdałami

Wakacje bez słodyczy się nie liczą. Cała sztuka w tym, aby na letni stół zaprosić te, które bez problemu się porozumieją. W tym zestawieniu truskawki znajdą nić porozumienia z limonką, a rozmaryn wejdzie w przyjemną polemikę z pomarańczowym likierem. Co za rozpusta!

Galette z truskawkami >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk