Szakszuka pochodzi z kuchni bliskowschodniej, ale na dobre zadomowiła się już także w polskich kuchniach. I nic dziwnego – to idealna opcja na śniadanie, szybki lunch czy późną kolację. Można ją robić klasycznie lub eksperymentować, dorzucając to, co akurat mamy pod ręką.
Co to jest szakszuka?
Szakszuka (shakshuka) w najprostszej wersji to jajka gotowane bezpośrednio w aromatycznym sosie pomidorowym z cebulą, czosnkiem i przyprawami. W różnych krajach szakszuka przybiera różne formy – czasem wzbogaca się ją o paprykę, ser feta, bakłażana czy kiełbaskę merguez. Wspólny mianownik zawsze pozostaje ten sam: to danie jednogarnkowe, intensywnie przyprawione, ciepłe, sycące i niezmiennie pyszne.
Jak zrobić szakszukę?
Przepis na podstawową wersję tego śniadaniowego smakołyku jest bardzo prosty i przygotują go nawet kuchenni amatorzy. To jedno z tych dań, które robią wrażenie, choć są banalne w przygotowaniu.
Baza to cebula, czosnek i przyprawy. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy z przyprawami, takimi jak chili, kumin i ziarna kolendry. Następnie dorzucamy do nich pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy nieco zmięknie, na patelnię wrzucamy pomidory i smażymy do momentu aż woda odparuje i powstanie gęsty sos. Robimy w nim wgłębienia łyżką i wbijamy jajka. Dusimy pod przykryciem aż białka się zetną. Posypujemy świeżą kolendrą i serwujemy bezpośrednio na patelni z pieczywem obok.
Pamiętajcie, żeby użyć chleba do dokładnego wyczyszczenia naczynia z sosu - jest tak pyszny, że szkoda go zostawić!
Szakszuka – więcej niż jajka w pomidorach
Szakszuka jest bardzo szybka do zrobienia - całość, z podsmażeniem pomidorów i ścięciem się jajek zajmuje około 20 minut. Dzięki temu z powodzeniem możecie zrobić ją nawet w zabiegany poranek. Poza tym to zdrowe danie, ponieważ składa się wyłącznie z warzyw, jajek i ziół oraz niewielkiej ilości tłuszczu.
Szakszuka jest sycąca i lekka, a do tego efektowna - wygląda jak śniadanie w drogiej restauracji. Sprawdźcie, jak zrobić szakszukę także w nieco mniej klasycznym wydaniu. Oto nasze ulubione przepisy na szakszukę!