Kukbuk
Kukbuk

Szakszuka - przepisy (nie tylko) na śniadanie

Szakszuka to danie, które spełnia wszystkie poranne marzenia: rozgrzewa, syci, wygląda pięknie i daje duże pole do interpretacji. Wystarczy jeden kęs i na naszych twarzach pojawia się uśmiech. Jak zrobić szakszukę? Mamy dla was kilka propozycji!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Paulina Czyżewska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Szakszuka pochodzi z kuchni bliskowschodniej, ale na dobre zadomowiła się już także w polskich kuchniach. I nic dziwnego – to idealna opcja na śniadanie, szybki lunch czy późną kolację. Można ją robić klasycznie lub eksperymentować, dorzucając to, co akurat mamy pod ręką.

Co to jest szakszuka?

Szakszuka (shakshuka) w najprostszej wersji to jajka gotowane bezpośrednio w aromatycznym sosie pomidorowym z cebulą, czosnkiem i przyprawami. W różnych krajach szakszuka przybiera różne formy – czasem wzbogaca się ją o paprykę, ser feta, bakłażana czy kiełbaskę merguez. Wspólny mianownik zawsze pozostaje ten sam: to danie jednogarnkowe, intensywnie przyprawione, ciepłe, sycące i niezmiennie pyszne.

Jak zrobić szakszukę?

Przepis na podstawową wersję tego śniadaniowego smakołyku jest bardzo prosty i przygotują go nawet kuchenni amatorzy. To jedno z tych dań, które robią wrażenie, choć są banalne w przygotowaniu. 

Baza to cebula, czosnek i przyprawy. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy z przyprawami, takimi jak chili, kumin i ziarna kolendry. Następnie dorzucamy do nich pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy nieco zmięknie, na patelnię wrzucamy pomidory i smażymy do momentu aż woda odparuje i powstanie gęsty sos. Robimy w nim wgłębienia łyżką i wbijamy jajka. Dusimy pod przykryciem aż białka się zetną. Posypujemy świeżą kolendrą i serwujemy bezpośrednio na patelni z pieczywem obok. 

Pamiętajcie, żeby użyć chleba do dokładnego wyczyszczenia naczynia z sosu - jest tak pyszny, że szkoda go zostawić!

Szakszuka – więcej niż jajka w pomidorach

Szakszuka jest bardzo szybka do zrobienia - całość, z podsmażeniem pomidorów i ścięciem się jajek zajmuje około 20 minut. Dzięki temu z powodzeniem możecie zrobić ją nawet w zabiegany poranek. Poza tym to zdrowe danie, ponieważ składa się wyłącznie z warzyw, jajek i ziół oraz niewielkiej ilości tłuszczu. 

Szakszuka jest sycąca i lekka, a do tego efektowna - wygląda jak śniadanie w drogiej restauracji. Sprawdźcie, jak zrobić szakszukę także w nieco mniej klasycznym wydaniu. Oto nasze ulubione przepisy na szakszukę!

Szakszuka z pomidorami i botwiną

Szakszuka jest jednym z tych dań, które można modyfikować w nieskończoność. Możecie dorzucić na patelnię inne warzywa, jak na przykład bakłażan, cukinia czy seler naciowy lub eksperymentować z ulubionymi przyprawami.

W sezonie polecamy także spróbować wersji z botwinką. Listki dodadzą daniu lekkości i charakterystycznego posmaku. Taka szakszuka będzie jeszcze lepsza!

Sprawdź przepis na szakszukę z botwiną >>

szakszuka, zielona szakszuka, szakszuka ze szpinakiem, jajka ze szpinakiem, szpinak, wytrawne śniadanie, zdrowe śniadanie, jajka na śniadanie, leniwe śniadanie

Szakszuka ze szpinakiem

Oprócz klasycznej wersji szakszuki z pomidorami i papryką, równie popularna jest szakszuka ze szpinakiem. Do jej przygotowania odpowiedni będzie zarówno szpinak świeży, jak i mrożony.

Jeśli robimy szakszukę latem, to warto dorzucić także liście szczawiu czy jarmużu, a także świeże zioła, jak na przykład koperek. Nie zapomnijcie dodać do dania sera feta i śmietanki, dzięki którym szakszuka będzie bardziej kremowa i wyrazista w smaku.

Sprawdź przepis na szakszukę ze szpinakiem >>

Szakszuka ze szpinakiem i ziemniakami

Szakszukę ze szpinakiem również można modyfikować. My na przykład dodajemy do niej... ziemniaki. Młode ziemniaki nadają się idealnie, bo szybko robią się miękkie i są niewielkich rozmiarów.

Aby było jeszcze ciekawiej, posypujemy szakszukę pestkami słonecznika i dyni. Chrupiący element w tego typu dania jest zawsze mile widziany!

Sprawdź przepis na szakszukę ze szpinakiem i ziemniakami >>

Najlepszy przepis na szakszukę - sprawdźcie nasze propozycje!

Szakszuka dyniowa z cieciorką

Rozgrzewająca dyniowa szakszuka? Poprosimy! To bardzo pożywne danie, które z powodzeniem może być zarówno dużym śniadaniem, jak i obiadem czy kolacją.

Szakszukę dyniową przyprawiamy cynamonem, kuminem i wędzoną papryką, dolewamy też do niej mleczko kokosowe. Dobrze sprawdzi się również cieciorka i feta. Do szakszuki podajemy pieczywo - koniecznie!

Sprawdź przepis na szakszukę dyniową z cieciorką >>

Szakszuka z jarmużem

Zamiast tradycyjnych pomidorów w roli głównej pojawiają się tutaj warzywa zielone: jarmuż, brokuły i fasolka szparagowa. Całość wieńczą kremowe jajka oraz posypka z orzeszków pinii, które nadają daniu chrupkości.

Taka szakszuka to idealna propozycja dla tych, którzy szukają czegoś więcej niż klasyka – i chcą spróbować roślinnego śniadania w nowej, nieoczywistej odsłonie.

Sprawdź przepis na szakszukę z jarmużem >>

Szakszuka po irakijsku (fot. Michał Lichtański)

Szakszuka po irakijsku

W tej wersji nie ma pomidorów, jest za to kalafior, bób i, opcjonalnie, mielone mięso. Dodatek harissy, melasy z granatów oraz mieszanki przypraw baharat nadaje potrawie głębi i charakterystycznego, lekko pikantnego posmaku.

Podana z ciepłym chlebkiem pita, szakszuka po irakijsku to idealna propozycja na wyjątkowe śniadanie lub lekki obiad, która zaskoczy was smakiem!

Sprawdź przepis na szakszukę po irakijsku >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk