Chociaż przez cały rok obecne na półkach supermarketów, tylko latem są sobą w pełni. Uprawiane na polu, wygrzane w słońcu, czasem niekształtne, czasem nie całkiem dojrzałe – pyszne i uniwersalne. Od teraz, przez dwa kolejne miesiące, nic nie może się równać z kromką chleba z masłem i plastrem pomidora. Wystarczy dopilnować kilku drobiazgów: chleb powinien być prawdziwy, na zakwasie, najlepiej upieczony w piecu opalanym drewnem, a masło z ukwaszonej śmietanki, pachnące łąką, na której pasły się krowy, chętnie z certyfikatem ekologicznym. Za to wybór pomidorów na targu będzie najprostszy, sprawdzą się wszystkie – czerwone, żółte lub tygrysie, mięsiste lub soczyste, wielkie i nieduże, owalne, okrągłe i pofałdowane. Każdy z nich będzie kapsułą pyszności.
Sezonowy targ: pomidory
Ich słodycz, kwasowość, aromat, smak pełen niuansów i pożądanego umami zniewalają. Pomidory to niewątpliwie najbardziej kochany owoc lata.
Marzena Gromelska – zakochana po równo w kuchni polskiej i włoskiej, przez lata kierowała restauracją Chianti na Foksal, obecnie czuwa nad jakością dań w Fortecy. Doprawia subtelnie, wydobywając naturalne piękno produktu. Lubi klasyczne receptury z twistem. Z wdziękiem buduje zespoły kucharskie, które radzą sobie z najtrudniejszymi wyzwaniami.
Tekst: Marzena Gromelska
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
Sałatka z żółtych pomidorów, fety i bobu
Słodkie pomidory, sycący bób, słona feta i koperkowo-cytrynowy winegret – takie połączenie to znakomity pomysł na lunch. Smaki łączą się tu harmonijnie, sałatka dodaje energii, a po jej zjedzeniu poczujecie się lekko, mimo upałów.
Sprawdź przepis na sałatkę z żółtych pomidorów, fety i bobu >>
Chłodnik jogurtowy z pomidorową salsą
Połączenie gęstego, cierpkiego jogurtu z czosnkiem i ogórkiem króluje w lecie na stołach w wielu krajach południowo-wschodniej Europy. Dobrze schłodzony, może przybrać formę dipu, zupy, sosu; nazywają go cacik, tzatziki lub tarator. W naszej wersji urozmaiceniem jest dodatek słodkich pomidorów i malin. Z każdą łyżką chce się więcej.
Zobacz jak przygotować chłodnik jogurtowy z pomidorową salsą >>
Wytrawne ciastko z pomidorem i oregano
Kiedy szykujecie duże ogrodowe party, przygotujcie tacę tych ciasteczek. Są proste do zrobienia i świetnie pasują do chłodnego, różowego wina. Najlepiej wstawić je do piekarnika, gdy goście już się schodzą.
Bakłażan duszony w pomidorach
Bakłażan w tej wersji często pojawia się wśród włoskich antipasti. Wystarczy miska oliwek, ser i chleb, by stworzyć idealne dopełnienie letniego wieczoru przy winie. Danie można podać na ciepło, na zimno, a także w formie zmiksowanego kremu. Możecie przygotować go zawczasu, dobrze się przechowuje.
Pieczone powoli pomidory
Pieczenie pomidorów to świetny pomysł nie tylko na wydobycie z nich pełnego słodyczy smaku, ale też na to, by cieszyć się nim poza sezonem. Do pieczenia najlepiej zabrać się wieczorem, a pomidory zostawić w piekarniku nastawionym na niską temperaturę na całą noc.
Sezonowe porady
Żeby przedłużyć sezon na pełne smaku gruntowe pomidory, w jego szczycie przygotujcie zapasy
Pomidory mrożone
Żeby przedłużyć sezon na pełne smaku gruntowe pomidory, w jego szczycie przygotujcie zapasy. Pomidory są wtedy najtańsze, najsłodsze i najbardziej aromatyczne. Kupcie większą ilość na targu, najlepiej mięsistej odmiany (rzymskie, San Marzano, jajko, podłużne, śliwkowe). Przetnijcie na pół, usuńcie miejsce po ogonku, wrzućcie pomidory do garnka. Gotujcie je przez 2-3 godziny, aż powstanie sos i lekko zgęstnieje. Zmiksujcie dokładnie blenderem. Przelejcie do torebek strunowych, zamknijcie i włóżcie do zamrażarki.
Gotowane, zmiksowane pomidory, prócz tego, że zachowają smak, będą miały najwięcej dobrze przyswajalnego likopenu, cennego dla zdrowia przeciwutleniacza. Tak przygotowanych pomidorów używajcie do zup i sosów.
Materiał powstał we współpracy z Fortecą Kręgliccy, więcej podobnych treści znajdziecie w cyklu: Sezonowy targ >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?