Charakterystyczny smak i tekstura, którą pokochaliśmy - halloumi od jakiegoś już czasu jest stałym produktem w naszym menu. Lubimy go za to, że pasuje do wielu dań, świetnie łączy się zarówno z warzywami, jak i owocami. I dobrze zastępuje mięso!
Co to jest halloumi?
Halloumi to półtwardy ser pochodzący z Cypru, tradycyjnie robiony z mleka owczego i koziego (choć coraz częściej także z krowiego). Ma zwartą strukturę i wysoką temperaturę topnienia – a to oznacza jedno: możemy go smażyć i grillować bez obaw, że się rozpuści. Efekt? Złocista, chrupiąca skórka i miękkie, sprężyste wnętrze.
Niektórzy mówią, że „skrzypi” w zębach – i tak, to jego znak rozpoznawczy. To bardzo przyjemne skrzypienie!
Jak smakuje halloumi?
Delikatnie słony, mleczny, z lekko orzechową nutą – halloumi nie potrzebuje wiele, by smakować świetnie. Dobrze chłonie smaki i aromaty z zewnątrz, więc z łatwością można nadać mu zupełnie nowy charakter: od cytrusowego, przez ziołowy, po pikantny, na przykład dzięki marynacie czy sosom.
Co zrobić z halloumi? Ser idealnie nadaje się na grill, warto więc po prostu upiec go i podać z tortillą i warzywami. Poza tym, halloumi w większych plastrach dobrze sprawdzi się w wege burgerach czy tostach. Można także z powodzeniem dorzucać plastry halloumi do sałatek - doda im tekstury.
Gdzie kupić halloumi?
Ser halloumi znajdziemy już nie tylko w sklepach z żywnością śródziemnomorską. W Polsce halloumi jest dostępny w większości większych supermarketów – często w wersji klasycznej i z dodatkami (np. miętą, chili czy ziołami prowansalskimi). Wybierajmy te, które w składzie mają jak najwięcej mleka owczego i koziego – to one smakują najbardziej „jak z Cypru”.
Wybraliśmy najlepsze przepisy na dania z halloumi - koniecznie je przetestujcie!