Kukbuk
Kukbuk

Restauracja od kuchni: Joel Sharing Concept

Otworzyła się w lutym, mimo pandemii, i od razu przyciągnęła uwagę amatorów kuchni Bliskiego Wschodu. Joel Sharing Concept to smak i klimat Izraela, które prosto z Tel Awiwu przywieźli właściciele restauracji Piotr Klimczak i Kuba Ciołkowski.

Tekst: Maciej Kostrzewa

Przepisy i przygotowanie: Tomasz Zaremba


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk, Piotr Klimczak

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Piękny, minimalistycznie zaaranżowany lokal niedaleko placu Na Rozdrożu od kilku miesięcy wypełniają zapachy kardamonu, kminu rzymskiego, goździków i świeżych ziół, które – bardziej niż z Warszawą – kojarzą nam się z jerozolimskimi bazarami. I właśnie to skojarzenie ma budzić Joel Sharing Concept, restauracja, która specjalizuje się we współczesnej kuchni Izraela. 

Jedzenie jest tu autentyczne i bezpretensjonalne; przygotowane tak, by się nim długo rozkoszować w gronie znajomych. W pięknym, minimalistycznym wnętrzu, zaprojektowanym przez Kingę Mostowik, zjemy zarówno klasyczny, intensywnie sezamowy humus, jak i większe dania, na przykład delikatne jagnięce pulpety w sosie pomidorowym czy absolutny hit wśród klientów – długo pieczony kalafior obficie oblepiony orientalnymi przyprawami. Smaki, które poznaliśmy w restauracji Joel Sharing Concept, zaintrygowały nas na tyle, że musieliśmy zapytać o nie kreatywnego szefa kuchni Tomasza Zarembę. Oto sześć przepisów wprost ze współczesnej kuchni Izraela, które musicie wypróbować we własnej kuchni!

Przepis – hummus, jak zrobić hummus, prosty przepis na hummus, kuchnia izraelska (fot. Maciej Niemojewski)

Izraelski humus

W tym humusie pierwsze skrzypce gra tahini. Nie dodajemy nic ponad podstawowe składniki, takie jak czosnek, sól i sok z cytryny. Humus smakuje najlepiej, gdy jest prosty. Goście restauracji często pytają o kumin, ale zależy nam, by podkreślić delikatność tahini, a dodatkowe przyprawy przykryłyby smak sezamu. Podczas przygotowywania karty sprawdziliśmy około 15 różnych rodzajów tahini. Ostatecznie wybór padł na libańską, która jest najdelikatniejsza i nie ma żadnych dodatków.

Sprawdź jak przygotować prawdziwy izraelski humus >>

Przyprawy baharat, mieszanka przypraw, jak zrobić mieszankę przypraw, kuchnia izraelska (fot. Maciej Niemojewski)

Mieszanka przypraw baharat

Słowo baharat oznacza po prostu przyprawy. To nieodłączny element kuchni Bliskiego Wschodu, ale w każdym regionie robi się go odrobinę inaczej. Nasza wersja jest naprawdę szybka i prosta w przygotowaniu i znakomicie się sprawdza jako przyprawa do jagnięciny lub jako składnik marynaty do grillowanego boczniaka. Śmiało można ją dodawać także do gulaszów i niektórych zup.

Zobacz ja przygotować mieszankę przypraw baharat >>

Przepis – pulpety wołowo-jagnięce, jak zrobić pulpety, kuchnia izraelska (fot. Maciej Niemojewski)

Pulpety wołowo-jagnięce z orzechami pinii i chili w sosie pomidorowym

Pulpety to klasyczny, prosty w przygotowaniu comfort food. Choć tradycyjnie robi się je z jagnięciny, można też użyć mięsa wołowego. Koniecznie dodajcie do nich orzechy i aromatyczne przyprawy, na przykład przygotowany wcześniej baharat. Jako danie obiadowe znakomicie komponują się z izraelskim kuskusem perlistym. Nie żałujcie do nich ziół i pamiętajcie, by posypać je orzechami piniowymi!

Przygotuj pulpet wołowo-jagnięce z orzechami pinii i chili w sosie pomidorowym >>

Przepis – bakłażan z czosnkiem, cytryną i granatem, jak przyrządzić bakłażana, kuchnia izraelska (fot. Maciej Niemojewski)

Bakłażan z czosnkiem, cytryną i granatem

W nieco starszych książkach kucharskich zaleca się zasypać bakłażana solą, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Mało kto wie, że dziś już nie trzeba tego robić, ponieważ zmodyfikowano to warzywo w taki sposób, żeby od razu było gotowe do użycia. Sekretem tego dania jest czas: bakłażan trochę go potrzebuje, by przegryźć się z pozostałymi składnikami, które wyeksponują jego złożony, mięsny smak. Świeże zioła, pestki granatu, odrobina soli i oliwy przenoszą wprost na gwarne bazary Jerozolimy.

Zobacz jak przygotować z czosnkiem, cytryną i granatem >>

Przepis – jajka z porem i zieleniną, pomysł na obiad z porem, kuchnia izraelska (fot. Maciej Niemojewski)

Jajka z porem, zieleniną i za’atarem

Podczas gdy w Polsce por jest jednym z najbardziej niedocenianych warzyw, w Izraelu króluje na wielu stołach. W tym przepisie wykorzystujemy całego pora, a danie uzupełniamy zieleniną, która zalega w lodówce: kapustą, rukolą, roszponką, kolendrą czy natką pietruszki. To świetny sposób, by przygotować jajka nie tylko na śniadanie. Tym daniem możecie poczęstować swoich gości nawet podczas kolacji!

Przygotuj jajka z porem, zieleniną i za'atarem >>

Przepis – czerwone cebule i bataty, pomysł na bataty z sosem tahini, kuchnia izraelska (fot. Maciej Niemojewski)

Pieczone czerwone cebule i bataty z sosem tahini

To proste, niedrogie danie przygotujecie z warzyw, które zawsze są pod ręką. Niedoceniana dynia i zwykła cebula, upieczone i delikatnie doprawione, odwdzięczą się pełnym i złożonym smakiem. By go podkreślić, używamy tylko przypraw i dodatków właściwych dla kuchni Izraela. Podczas gdy warzywa będą w piekarniku, możemy spokojnie przygotowywać inne potrawy.

Przygotuj pieczone czerwone cebule i bataty z sosem tahini >>

Materiał powstał we współpracy z Restauracją Joel Sharing Concept, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk