Kukbuk
Kukbuk
Wejście do pensjonatu Farma Bii (fot. Dinnershow Studio)

Farma Bii: Relaks i gotowanie

W Parku Krajobrazowym Wzniesień Łódzkich kryje się ustronne, pełne zieleni miejsce, które gwarantuje wyciszenie, kontakt z naturą i niezapomniane doświadczenia kulinarne. Farma Bii to otoczony urokliwym lasem brzozowym elegancki, butikowy pensjonat.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Dinnershow Studio

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

W ubiegłym wieku po tych okolicach chętnie spacerował Jarosław Iwaszkiewicz, a tutejsza przyroda inspirowała go do tworzenia najpiękniejszych opowiadań, jakie powstały w polskiej literaturze. Jednak Farma Bii to nie tylko wyjątkowe miejsce do wypoczynku. To także studio kulinarne i szkoła gotowania – przestrzeń do kucharskich eksploracji zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych pasjonatów gotowania.

Przytulny hall w pensjonacie Farma Bii

fot. Budzik Studio

Na Farmie Bii spędzicie czas w jednym z dziewięciu eleganckich pokoi, które zostały zaprojektowane z myślą o wytchnieniu i błogim odpoczynku. Dopracowane do najmniejszego detalu, skomponowane w stonowanych barwach, nowoczesne – każdy pokój ma indywidualny charakter i styl: od jasnych modernistycznych wnętrz po klasyczny wystrój w duchu marynistycznym. Z okien rozpościera się widok na okoliczne lasy i pola oraz pobliski staw. Prócz pokoi gościnnych do dyspozycji gości są dwa domki, w których można relaksować się w większym gronie – z przyjaciółmi czy rodziną.

Wiosenne pierożki, jedno z dań przygotowanych w Studio Kulinarnym Farmy Bii (fot. dinnershow studio)

fot. dinnershow studio

Wzdłuż pensjonatu rozciąga się ogród, którego plony zaopatrują spiżarnię w świeże owoce i warzywa. Pozostałe składniki potrzebne do gotowania pochodzą od lokalnych rolników i producentów, którzy wytwarzają żywność w zgodzie z naturą i tradycją. Kuchnia Farmy Bii opiera się na wartościach takich jak lokalność, sezonowość i troska o środowisko naturalne, a każde danie przyrządzane jest w myśl zasady „z ogrodu na stół”.

Na Farmie Bii nie tylko skosztujecie potraw z miejscowych, sezonowych składników, ale także nauczycie się sami przygotowywać z nich wyjątkowe dania. Kursy są organizowane w sali szkoleniowej pensjonatu, prowadzą je utalentowani szefowie kuchni, cenieni zarówno w Polsce, jak i za granicą. Pod ich czujnym okiem zgłębicie tajniki sztuki kulinarnej, począwszy od wiedzy teoretycznej i nauki rozmaitych technik, a skończywszy na kreatywnym łączeniu składników i samodzielnym komponowaniu dań.

 

Eleganckie, przytulne pokoje w butikowym hotelu Farma Bii (fot. Budzik Studio)
Designerskie elementy wyposażenia Farmy Bii (fot. Budzik Studio)
Eleganckie, przytulne wnętrza w butikowym hotelu Farma Bii (fot. Budzik Studio)
Eleganckie, przytulne pokoje w butikowym hotelu Farma Bii (fot. Budzik Studio)
Eleganckie, przytulne pokoje na w butikowym hotelu Farma Bii (fot. Budzik Studio)
Eleganckie, przytulne pokoje na w butikowym hotelu Farma Bii (fot. Budzik Studio)

Z okien studia kulinarnego rozciąga się magiczny widok na pobliski las

Kucharskie horyzonty poszerzycie nie tylko dzięki eksperckiej wiedzy, ale także za sprawą nowoczesnych sprzętów i akcesoriów kuchennych najwyższej jakości. Z okien studia kulinarnego rozciąga się magiczny widok na pobliski las – to dodatkowo sprawi, że nauka gotowania będzie doświadczeniem wyciszającym i odprężającym.

Malownicze okolice Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich sprzyja aktywnemu wypoczynkowi. Po obiedzie koniecznie wybierzcie się na spacer wśród brzóz, a po powrocie popływajcie w odkrytym basenie lub zrelaksujcie się w cichej, nowoczesnej saunie z widokiem na las. 

Nowocześnie wykończona jadalnia w pensjonacie Farma Bii (fot. Budzik Studio)

fot. Budzik Studio

Miłośnikom wędrówek Farma Bii udostępnia rowery i kijki do nordic walkingu, a wszystkim, którzy chcą rano powitać słońce – maty do jogi.

Jeżeli szukacie idealnego miejsca na upragniony wypoczynek, znajdziecie je w Janinowie, wśród brzóz. Cisza, spokój i kontakt z naturą to początek udanego relaksu, a przecież na Farmie Bii czeka na was znacznie więcej przyjemności.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk