Kukbuk
Kukbuk

Domowe mleka roślinne

Przygotowane domowym sposobem roślinne zamienniki mleka będą smaczniejsze, zdrowsze i tańsze od tych, które znajdziecie na sklepowych półkach. Zobaczcie, jak samodzielnie przygotować wegańskie mleko!

Tekst: Marta Dymek

Zdjęcie głowne: Nikolai Chernichenko / Unsplash.com


Zdjęcia, przepisy i stylizacja: Marta Dymek / jadlonomia.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Wyciągnijcie z szafek migdały, nerkowce, siemię lniane, a nawet mak! Podstawą każdego smacznego i pożywnego mleka roślinnego są orzechy, nasiona i pestki. Wystarczy, że zmieszamy je z wodą i ze szczyptą soli, a otrzymamy upragniony napój – bez cukru, konserwantów czy laktozy. Mleko roślinne DIY ma dobry skład i doskonale zastępuje krowie. Możecie śmiało dodać je do swojej porannej kawy i przygotować z nim płatki śniadaniowe dla dzieci.

Mleka roślinne to propozycja nie tylko dla tych, którzy nie tolerują laktozy czy są uczuleni na nabiał

Ale mleka roślinne to propozycja nie tylko dla tych, którzy nie tolerują laktozy czy są uczuleni na nabiał. Ich niepowtarzalny, słodkawy smak, który zmienia się w zależności od użytych orzechów i nasion, coraz częściej przyciąga ludzi pijących na co dzień mleko krowie, kozie czy owcze.

Podpowiadamy, jak zrobić mleko roślinne w domu – oto pięć przepisów, które podbiły nasze serca!

Sezamowe mleko z imbirem i kurkumą >>

W tym napoju wyraziste, orientalne smaki idą w parze z niepodważalnymi korzyściami zdrowotnymi.

Sezam to bogate źródło magnezu, który obniża poziom stresu, a kurkuma i imbir to naturalne antybiotyki o działaniu przeciwzapalnym. Sezamowe mleko zwiększy także waszą odporność!

Różane mleko migdałowe >>

Mleko migdałowe charakteryzuje się słodkim, orzechowym smakiem, który może kojarzyć się marcepanem.

Znajdziemy w nim mnóstwo minerałów, a także witaminę E, która jest świetnym przeciwutleniaczem. Woda różana nada mu delikatny, kwiecisty aromat.

Pandanowe mleko ryżowe >>

Liście pandanu spopularyzowała w kuchni europejskiej Nigella Lawson. Roślina, którą najczęściej wykorzystuje się w kuchniach azjatyckich, ma słodkawy, lekko orzechowy smak. Jest ona doskonałym, zdrowym dodatkiem do roślinnego mleka.

Kawowe mleko z daktylami i nerkowcami >>

Ten napój da wam siłę!

Nerkowce mają dużą wartość energetyczną, a kawa to zastrzyk kofeiny. Dzięki daktylom kawowe mleko będzie zaś naturalnie słodkie.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk