W ostatnich latach Negroni wróciło na salony z pełną mocą – i to dosłownie. O co tyle hałasu? Okazuje się, że klasyka znowu jest modna!
Co to jest Negroni?
Negroni powstało jako ewolucja innego klasycznego koktajlu – Milano-Torino. Giuseppe Campari, twórca Campari, chciał wypromować swój alkohol i wymyślił, że najlepszym sposobem będzie zestawienie go z innymi składnikami w smakowitej kompozycji. Milano-Torino to koktajl z połączonych w równych proporcjach Campari i wermutu. Ponieważ Włosi chcieli, aby smak był nieco łagodniejszy, dodali wodę gazowaną – ta wersja to Americano.
Legenda głosi, że Negroni powstało w 1919 roku we Florencji. Hrabia Camillo Negroni poprosił barmana we florenckim Caffè Casoni o wzmocnione Americano. Woda gazowana poszła w odstawkę, a jej miejsce zajął gin – i tak narodziło się Negroni. Od tamtej pory przepis praktycznie się nie zmienił. To właśnie jego prostota i perfekcyjna równowaga sprawiły, że od ponad 100 lat Negroni jest jednym z najczęściej zamawianych koktajli na świecie.