Delikatne boczniaki, po które sięgają miłośnicy kulinariów z całego świata, znajdziecie w lasach, parkach, a nawet ogrodach. Ich mało wymagająca uprawa, duża dostępność i wyjątkowy smak sprawiają, że nie sposób się im oprzeć i nie przygotować z nich aromatycznych potraw, które zachwycą miłośników grzybów i nie tylko! Bogaty w białko, witaminy i minerały boczniak nierzadko rośnie nie w ziemi, a na wysokości naszych oczu – na grzybobraniu koniecznie więc patrzcie nie tylko pod nogi! Boczniaki doskonale sprawdzają się w roli zamiennika mięsa – przede wszystkim dzięki ich konsystencji i bogatemu w umami smakowi – ale z sukcesem łączą się też z warzywami i rewelacyjnie smakują w chrupiącej panierce czy dodane do pożywnej kanapki. Boczniaki to grzyby, które odnajdują się rewelacyjnie w każdej odsłonie, ale – naszym zdaniem – najlepiej wypadają w wersji smażonej. Odpowiednio przyrządzone, kuszą smakiem, przyciągają zapachem i sprawiają, że trudno się od nich oderwać. Podpowiadamy, jak i ile czasu smażyć boczniaki na patelni, aby pysznie smakowały i dobrze komponowały się z innymi składnikami.
Włoska szkoła gotowania: grzyby
Grzyby to jeden z fundamentalnych składników w kuchni Italii. W polskich lasach nie brakuje na szczęście ani borowików, ani kurek – podpowiadamy więc, jak przyrządzić je we włoskim stylu!