Kukbuk
Kukbuk
Gulasz z boczniaków (fot. dinnershow.studio)

Gulasz z boczniaków

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
boczniaki
½ kg
oliwa extra virgin
do smażenia
masło
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
cebula
1 sztuka
papryka czerwona
2 sztuki
marchew
2 sztuki
łodygi selera naciowego
2 sztuki
pomidorki cherry
10 sztuk
passata pomidorowa
2 kartoniki
czarne oliwki
50 g
czerwone wino
200 ml
suszone chili
do smaku
sól morska
do smaku
koperek
wg. uznania

Przepis i przygotowanie: Paweł Paszek-Pietruch


Zdjęcie: dinnershow.studio


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

krok 1

Boczniaki obsmażamy na patelni na odrobinie oliwy i masła (albo innego ulubionego tłuszczu). Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i posiekaną drobno cebulę. Następnie dorzucamy pokrojone warzywa: paprykę w paskach, marchewkę i selera naciowego. Całość intensywnie podsmażamy. 

krok 2

Dodajemy pomidorki cherry bez skórek, a następnie passatę pomidorową. Dorzucamy czarne oliwki bez pestek. Całość dusimy na małym ogniu przez godzinę, a w połowie duszenia dolewamy czerwone wino. Doprawiamy nasz gulasz dodatkiem chili, soli i posiekanym koprem. Podajemy na ciepło lub na zimno.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk