Delikatne boczniaki, po które sięgają miłośnicy kulinariów z całego świata, znajdziecie w lasach, parkach, a nawet ogrodach. Ich mało wymagająca uprawa, duża dostępność i wyjątkowy smak sprawiają, że nie sposób się im oprzeć i nie przygotować z nich aromatycznych potraw, które zachwycą miłośników grzybów i nie tylko! Bogaty w białko, witaminy i minerały boczniak nierzadko rośnie nie w ziemi, a na wysokości naszych oczu – na grzybobraniu koniecznie więc patrzcie nie tylko pod nogi! Boczniaki doskonale sprawdzają się w roli zamiennika mięsa – przede wszystkim dzięki ich konsystencji i bogatemu w umami smakowi – ale z sukcesem łączą się też z warzywami i rewelacyjnie smakują w chrupiącej panierce czy dodane do pożywnej kanapki. Boczniaki to grzyby, które odnajdują się rewelacyjnie w każdej odsłonie, ale – naszym zdaniem – najlepiej wypadają w wersji smażonej. Odpowiednio przyrządzone, kuszą smakiem, przyciągają zapachem i sprawiają, że trudno się od nich oderwać. Podpowiadamy, jak i ile czasu smażyć boczniaki na patelni, aby pysznie smakowały i dobrze komponowały się z innymi składnikami.
Najlepsze przepisy na smażone boczniaki
Boczniaki – szczególnie te smażone na patelni – kuszą smakiem i przyciągają zapachem, a przygotowane z odpowiednią troską, oczarują nawet największych grzybowych sceptyków. Podpowiadamy, jak i ile je smażyć oraz przedstawiamy najlepsze przepisy na smażone boczniaki.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Manny Bercerra / unsplash.com
Jak smażyć boczniaki?
Mimo że smażenie – w tym boczniaków – dosyć często postrzega się jako niezdrowe, wystarczy zastosować kilka prostych zasad, by grzyby nie były szkodliwe czy ciężkostrawne. Zatem jak usmażyć boczniaka?
Prawidłowe przygotowanie boczniaka przed smażeniem
Produkty, które mamy zamiar usmażyć, zawsze powinny być odpowiednio przygotowane, dlatego ważne jest, aby jeszcze przed wrzuceniem na patelnię boczniaka, odpowiednio się nim zająć. Przede wszystkim boczniaki to grzyby, z którymi należy postępować ostrożnie – są bowiem dość kruche i łamliwe. Przed rozpoczęciem gotowania należy je też umyć. Pamiętajcie jednak, że ze względu na to, że miąższ boczniaków, podobnie jak innych grzybów, niesamowicie wchłania wodę, podczas ich czyszczenia lepiej ich nie namaczać. Wystarczy, że je przepłuczecie, a później delikatnie odsączycie papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody. Jeżeli przed smażeniem chcecie zamarynować boczniaki, niezależnie od tego, z czego przygotujecie zalewę, warto, aby grzyby miały odpowiednio dużo czasu na jej wchłonięcie. Odstawcie je do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc – odrobina cierpliwości nie zaszkodzi, a gwarantujemy, że nie będziecie żałować! Gdy boczniaki będą już gotowe do smażenia, możecie je pokroić lub nie – wszystko zależy od tego, jak macie ochotę je podać.
Odpowiedni dobór tłuszczu do smażonych boczniaków
Boczniak smażony na oleju roślinnym czy na maśle? Bardzo ważne jest, aby odpowiednio dobrać tłuszcz przeznaczony do smażenia konkretnego rodzaju danej potrawy – na przykład grzybów (więcej o tym, jak dobierać tłuszcz do smażenia, dowiecie się z tego artykułu>>). Jeśli boczniaki mają być głęboko smażone, najlepsze efekty osiągniecie dzięki użyciu frytur płynnych – szybko się rozgrzewają i łatwo się je filtruje. W ten sposób możecie przygotować na przykład nuggetsy z boczniaków lub boczniaki w panko czy bułce tartej. Jeśli chcecie przygotować boczniaki smażone bez panierki, użyjcie masła. Idealnie pasuje do grzybów, a z dodatkiem pietruszki i czosnku tworzy połączenie doskonałe.
Dobrej jakości tłuszcz do smażonych boczniaków
Przy smażeniu boczniaków (i nie tylko!) niezwykle istotne jest to, aby wybrać dobry jakościowo tłuszcz. Ważne także – zwłaszcza w przypadku potraw smażonych na głębokim tłuszczu – aby produkt miał wysoki punkt dymienia. Najlepiej sprawdzą się tu tłuszcze roślinne. Masło zbyt szybko może się spalić na patelni, użyjcie go więc do przyszykowania boczniaków w innej odsłonie.
Temperatura smażenia boczniaka
Pamiętajcie, aby dobierać odpowiednią temperaturę smażenia do produktu – w tym przypadku boczniaków. Gdy utrzymacie prawidłową temperaturę, otrzymacie zdrowe, dobrze wysmażone, smaczne dania (więcej o technikach smażenia dowiecie się z tego artykułu>>) Jeśli uważacie, że brakuje wam w tym wyczucia, do kontroli temperatury możecie użyć termometru kuchennego. Około 175 stopni to temperatura, która sprawi, że smażone boczniaki będą cudownie chrupkie.
Jak długo smażyć boczniaki
Przygotowaliście już boczniaki i prawdopodobnie się zastanawiacie, jak długo smażyć je na patelni. Odpowiedź nie jest tutaj jednoznaczna. Zależnie od wersji, w jakiej chcecie je podać, i od waszych preferencji boczniaki powinniście smażyć dłużej lub krócej. My boczniaki smażymy tak długo, aż będą zarumienione – są wtedy odpowiednio miękkie, a jednocześnie wydobywa się ich wyjątkowy smak. Najlepszym wyjściem będzie oczywiście postępować zgodnie z przepisem na smażonego boczniaka, który wybierzecie. Grzyby nie będą wtedy spalone, a przyjemnie podpieczone.
Przepisy na boczniaki z patelni
Boczniaki z patelni to świetny pomysł na szybki i sycący obiad, który doskonale smakuje, a do tego nie jest trudny w przygotowaniu. Tylko jak usmażyć boczniaki i z czym je podać, aby kusiły zapachem, przyciągały obłędnym wyglądem, a jednocześnie nie były zbyt ciężkie? Aby pomóc wam odnaleźć się w gąszczu propozycji, wybraliśmy proste przepisy na smażone boczniaki – na maśle i nie tylko – które zachwycą każdego! Jeśli jesteście amatorami kuchni meksykańskiej, wykorzystajcie boczniaki, aby przygotować pyszne carnitas. Choć najczęściej jest podawane z mięsem, bez problemu można je zastąpić grzybami. Boczniaki doskonale odnajdą się w towarzystwie pikantnego sosu chimichurri i świeżej salsy z żółtych pomidorów, grejpfruta i jalapeño. Jako sycące śniadanie lub lunch natomiast świetnie się sprawdzi bagietka z panierowanymi boczniakami, warzywami i ostrym sosem majonezowym. Przygotowanie tej przekąski nie zajmuje więcej niż kilkanaście minut. Ostrzegamy – istnieje spore ryzyko, że kanapki znikną w zawrotnym tempie, a chęć ich spróbowania zgłoszą nie tylko wegetarianie! Fanom fast foodu na obiad proponujemy zaserwować klasyczny comfort food w domowym wydaniu, czyli wegetariańską wersję nuggetsów – z boczniaków. To prosta przekąska, którą przyrządzicie szybko i sprawnie we własnej kuchni.
Boczniaki smażone z cebulą
Smażone boczniaki i cebula to idealne połączenie. Właściwie wystarczy je razem podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle, dodać odrobinę wody i doprawić solą i pieprzem, aby cieszyć się cudownie smakującym daniem. Jeśli jednak uwielbiacie rozwijać się kulinarnie i eksperymentować w kuchni, wypróbujcie przepisy na nieco bardziej wymyślne potrawy, w których pojawiają się smażone boczniaki z cebulą. W wegetariańskiej kanapce z boczniakami zakochają się nie tylko wielbiciele kuchni roślinnej. I nic dziwnego, skoro solidną porcję umami znajdziemy nie tylko w mięsie, ale także w grzybach! Smak boczniaków podkręćcie dymką i pikantną salsą z jalapeño i majonezem. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni. Jeżeli lubicie burgery, zamiast z wołowiny zróbcie kotlety z boczniaków. Obtoczone w chrupiącym panko, doskonale odnajdą się na domowej bułce. Dodatkową chrupkość nadadzą mu nachos, a ostrość i azjatycki smak – sriracha. Jako pożywny obiad świetnie sprawdzi się także gulasz z boczniaków. Jest sycący i pyszny, a jednocześnie prosty i szybki w przygotowaniu. Przed podaniem nie zapomnijcie doprawić go chili, solą i posiekanym koprem. Pst! Gulasz z boczniaków rewelacyjnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: grzyby
Grzyby to jeden z fundamentalnych składników w kuchni Italii. W polskich lasach nie brakuje na szczęście ani borowików, ani kurek – podpowiadamy więc, jak przyrządzić je we włoskim stylu!
- Ludzie i inspiracje
Cała Polska na grzyby
Jesienią o poranku niełatwo wstać z łóżka. Chyba że mówimy o grzybiarzach – ci zrywają się o świcie, koszyk w dłoń, nożyk w kieszeń i pędzą do lasu. Podzielili się z nami swoimi sekretnymi miejscami. Sprawdźcie, dokąd warto wybrać się na grzyby!
- Ludzie i inspiracje
Dania z grzybami - najlepsze przepisy na sezon grzybowy
Jesień to najlepszy czas na grzybobranie. W lasach pojawiają się opieńki, a borowiki i podgrzybki prezentują się w pełnej krasie. Podpowiadamy, co zrobić z koszem pełnym grzybów, a także jak wykorzystać grzyby suszone. Oto najlepsze przepisy na dania z grzybami!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: grzyby
Grzyby to jeden z fundamentalnych składników w kuchni Italii. W polskich lasach nie brakuje na szczęście ani borowików, ani kurek – podpowiadamy więc, jak przyrządzić je we włoskim stylu!
- Ludzie i inspiracje
Cała Polska na grzyby
Jesienią o poranku niełatwo wstać z łóżka. Chyba że mówimy o grzybiarzach – ci zrywają się o świcie, koszyk w dłoń, nożyk w kieszeń i pędzą do lasu. Podzielili się z nami swoimi sekretnymi miejscami. Sprawdźcie, dokąd warto wybrać się na grzyby!
- Ludzie i inspiracje
Dania z grzybami - najlepsze przepisy na sezon grzybowy
Jesień to najlepszy czas na grzybobranie. W lasach pojawiają się opieńki, a borowiki i podgrzybki prezentują się w pełnej krasie. Podpowiadamy, co zrobić z koszem pełnym grzybów, a także jak wykorzystać grzyby suszone. Oto najlepsze przepisy na dania z grzybami!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?