czas przygotowania: 15 minut + czas kiszenia się owoców
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
arbuz
1 kg
kwiat kopru suszony
1 łyżeczka
chili
1 łyżeczka
miód wielokwiatowy
4-5 łyżek
sól
20 g
woda
1 l
Przepis i przygotowanie: Wit Szychowski
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Marcin Lewandowski
krok 1
Przygotowujemy zalewę. Na jeden litr zagotowanej wody, dorzucamy 20 gramów soli. Studzimy.
krok 2
Arbuza kroimy w kostkę o boku około 2 centymetrów. Przekładamy do słoika, dodajemy kwiat kopru oraz chili.
krok 3
Gdy zalewa będzie jeszcze ciepła, dodajemy miód. Dokładnie mieszamy. Gotową, zalewamy owoce i odstawiamy w zaciemnione miejsce. Kiszonka będzie gotowa po około 4-5 dniach.