Kukbuk
Kukbuk

Kiszone truskawki z miodem i białym pieprzem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut + czas kiszenia się owoców
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: przetwory
truskawki
1 kg
miód wielokwiatowy
5 łyżek
biały pieprz w ziarnach
1 łyżka
sól
20 g
woda
1 l

Przepis i przygotowanie: Wit Szychowski


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Truskawki myjemy bez odrywania szypułek. Następnie przekładamy do słoja i dodajemy biały pieprz.

krok 2

Gdy zalewa jest jeszcze ciepła, dodajemy miód i dokładnie ją mieszamy. Gotową zalewamy owoce i odstawiamy w zaciemnione miejsce. Truskawki będą gotowe po około 4-5 dniach.

Więcej przepisów z truskawkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk