Kukbuk
Kukbuk

Kiszone gruszki w kardamonie i cynamonie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut + czas kiszenia się owoców
typ diety: wegańska
typ posiłku: przetwory
gruszki
1 kg
cynamon
1 laska
ziarna kardamonu
1 łyżka
sól
20 g
woda
1 litr

Przepis i przygotowanie: Wit Szychowski


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Przygotowujemy zalewę. Na jeden litr zagotowanej wody, dorzucamy 20 gramów soli. Studzimy.

krok 2

Gruszki kroimy na ćwiartki i układamy w słoiku. Dodajemy cynamon i kardamon. Zalewamy zalewą i odstawiamy słój w ciemne miejsce. Gruszki są gotowe po mniej więcej tygodniu.

Przepisy na przetwory:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk