Są dorodne, soczyste i pachną tak obłędnie, że nie sposób im się oprzeć – z owocami można zrobić niemal wszystko i dorzucić do prawie każdego dania. I choć dżemy czy konfitury są wyśmienite, my jednak zachęcamy was do ukiszenia owoców. Takie kiszonki są równie smaczne, jak te z warzyw i grzybów, a do tego pozwalają zachować na dłużej smak letnich dni. Kiszone gruszki będą wybornie smakować w sałatce, a kiszona morela dobrze komponuje się z mięsem. Z kolei kiszonki z truskawek to idealny dodatek na kanapkę z łososiem.
Co więcej, tak przygotowane owoce ciekawie smakują także z pieczonymi warzywami, a nawet makaronami. I co najważniejsze, korzystnie wpływają na naszą florę bakteryjną i funkcjonowanie układu trawiennego (więcej o prozdrowotnym wpływie owoców kiszonych na organizm przeczytacie w naszym artykule o fermentacji >>). Dlatego jesienią i zimą, gdy brakuje świeżych owoców i warzyw, warto odkręcić słoik kiszonek, by dostarczyć organizmowi witamin i niezbędnych składników, które wzmocnią odporność, a także poprawią wygląd naszej sylwetki. O czym należy pamiętać, zabierając się za przygotowanie kiszonych owoców?