Kukbuk
Kukbuk
szybkie placki owsiane z figami i bekonem

Jak jeść figi? Mamy dla was 8 świetnych przepisów!

Figi – niewielkie, eksplodujące sokiem symbole jesieni. Pod fioletową skórką skrywa się słodki miąższ, który doskonale uzupełnia desery, kanapki czy owsianki. Jak jeść świeże figi, by w pełni skorzystać z ich kulinarnego potencjału?

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Monika Domańska / Chilitonka.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Figi można spożywać zarówno świeże, jak i suszone, a każda z tych postaci ma unikalne cechy i zastosowanie. Świeże figi doceniamy za soczystość i słodycz, z kolei suszone mają bardziej skoncentrowany smak i są dostępne o każdej porze roku. Figi są bogate w składniki odżywcze, takie jak błonnik, potas i witamina B6, które wspierają pracę serca i układu pokarmowego.

Te jesienne owoce doskonale nadają się do pieczenia i smażenia, będą świetnie smakować w sałatkach i na kanapkach, sprawdzą się też w deserach. Jak obierać figi? A może jeść figi ze skórką? My zdecydowanie polecamy tę drugą opcję! Skórka figi jest miękka i nadaje daniom przyjemną teksturę.

Jak wybrać dobre świeże i suszone figi?

Przy zakupie fig warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów. Świeże figi powinny być jędrne, ale nie twarde, z delikatnie błyszczącą skórką. Unikajmy owoców z widocznymi uszkodzeniami czy pleśnią. Zapach powinien być przyjemny i lekko słodki – intensywna woń może świadczyć o tym, że owoce są przejrzałe.

Jeśli zaś kupujemy suszone figi, powinniśmy wybierać te, które są miękkie i elastyczne. Zwróćmy uwagę, by miały jednolity kolor i były wolne od kryształków cukru na powierzchni, co może wskazywać na to, że są już dość stare. Jakość suszonych fig wpływa na ich smak i wartości odżywcze, dlatego warto kupować produkty wysokiej jakości.

Fot. Unsplash.com

Jak przechowywać figi?

Świeże figi przechowujemy w lodówce, w zamkniętym pojemniku, aby uniknąć wysychania. W ten sposób mogą zachować świeżość przez kilka dni. Suszone figi z kolei przechowujemy w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od wilgoci i światła. Dzięki temu zachowają swoje właściwości przez kilka miesięcy. Możemy również przechowywać je w lodówce, aby przedłużyć ich trwałość.

Jak jeść suszone figi?

Suszone figi to prawdziwa bomba energetyczna i źródło wielu cennych składników odżywczych, takich jak witamina B6 i potas. Są też dobrym źródłem błonnika. Możemy dodawać je do musli czy jogurtu i jeść na śniadanie, potraktować jako zdrową przekąskę między posiłkami czy podać z orzechami i serem jako przystawkę na imprezie.

Suszone figi dobrze pasują też do ciast i deserów, ponieważ, podobnie jak daktyle, pozwalają ograniczyć ilość dodawanego cukru. Fig można również użyć do zrobienia batonów energetycznych.

My lubimy jeść figi w wersji najprostszej – na kanapce. Wystarczy posmarować pajdę dobrego chleba serkiem śmietankowym i ułożyć na nim pokrojone w plasterki figi. Potem polać miodem i posypać niewielką ilością soli i pieprzu. Kanapki ze świeżą figą to jednak nie wszystko, co mamy wam do zaproponowania. Sprawdźcie poniżej nasze przepisy na dania z figami!

Fot. Unsplash.com

Figi – przepisy na pyszne dania

sałatka z figami i kozim serem, sałatka z figami, sałatka z kozim serem, sos do sałatki, sos musztardowy, lekka sałatka, szybki obiad, wiosenny obiad, danie w 5 minut

Sałatka z figami i kozim serem

Słodycz fig idealnie współgra z kremowym serem, a całość dobrze dopełniają chrupiące orzechy włoskie i wyrazista rukola. Najlepiej smakuje z jeszcze ciepłą bagietką. Sałatka z figami i serem kozim to pyszny pomysł na lekką przekąskę lub lunch!

Sprawdź przepis na sałatkę z figami i kozim serem >>

Placuszki gryczane z kremem dyniowym i świeżymi figami na ciemnym talerzu (fot Maciek Niemojewski)

Placuszki gryczane z kremem dyniowym i figami

Figi kojarzą nam się z potrawami śniadaniowymi. Ochoczo dodajemy je do owsianek czy placków. W tym przepisie stawiamy na placuszki na bazie kaszy gryczanej, zmiksowanej między innymi z cukrem kokosowym i roślinnym mlekiem. Krem dyniowy z kolei podkręcamy masłem orzechowym i korzennymi przyprawami.

Sprawdź przepis na placuszki gryczane z kremem dyniowym i figami >>

Sernik na zimno z mascarpone i śmietanki oblany polewą z moidu i rozmarynu podany z figami, przepis Zosia Bauman-Nykowska

Sernik z figami i rozmarynowym miodem

Ulubione jesienne ciasto? Sernik z figami, miodem i rozmarynem. Masa serowa jest bardzo kremowa i delikatna dzięki dodatkowi mascarpone. Zrezygnowaliśmy ze spodu ciasta, a zamiast tego wierzch polaliśmy rozmarynowym miodem i udekorowaliśmy figami. Świeże i suszone owoce występują tu razem, wzbogacając smak ciasta.

Sprawdź przepis na sernik z figami i rozmarynowym miodem >>

Przepisy na dania z figami – sprawdź!

Sprawdź nasz przepis na sałatkę z gorgonzolą i figami

Lekka sałatka ze świeżymi figami, z marakują i gorgonzolą dolce

Sałatka z figami i kozim serem to klasyk, ale jeśli szukacie nieco ciekawszej opcji sałatkowej, postawcie na gorgonzolę. W wersji dolce jej smak nie jest aż tak intensywny i dobrze komponuje się z owocami. Aby sałatka była jeszcze bardziej niebanalna, dorzucamy do niej marakuję.

Sprawdź przepis na lekką sałatkę ze świeżymi figami, z marakują i gorgonzolą dolce >>

Tarta z figami

Najprostsze ciasto na świecie – tarta. Urozmaicamy ją, dodając do ciasta skórkę cytryny, a pod cytrynowym kremem chowamy figowy dżem i migdały. Oczywiście nie możemy się też obejść bez świeżych fig – pokrojone w ćwiartki, nie tylko pysznie smakują, ale też są świetną naturalną dekoracją wypieków.

Sprawdź przepis na tartę z figami >>

szybkie placki owsiane z figami i bekonem

Placuszki owsiane z figami

Takie śniadanie rozumiemy! Pożywne placuszki owsiane zostały podane w wersji słodko-słonej. Z jednej strony bowiem mamy chrupiący bekon, z drugiej – miód i figi. To nasza wariacja na temat amerykańskich pankejków.

Sprawdź przepis na placuszki owsiane z figami >>

Pieczone figi czy smażone figi? Wszystkie pyszne!

Bezglutenowe placki dyniowe z figami i migdałami (fot. Katarzyna Karus-Wysocka / cookitlean.pl)

Bezglutenowe placki z dyni z prażonymi jabłkami i figami

A może by tak połączyć wszystkie jesienne smaki w jednym daniu? Do ciasta na placki warto dodać dyniowe purée, dzięki czemu nabiorą pięknego pomarańczowego koloru. Z kolei jabłka prażymy razem z figami, aż powstanie gęsty sos, którym posmarujemy placki. Pyszne!

Sprawdź przepis na bezglutenowe placki z dyni z prażonymi jabłkami i figami >>

Pangiallo – ciasteczka z Włoch, Cristina Catese (fot. Paulina Czyżewska)

Pangiallo z suszonymi figami

Jak jeść figi suszone? Na przykład we włoskim słodkim chlebku. Przygotowujemy ciasto z kakao, rumem i miodem i wypełniamy je po brzegi ulubionymi bakaliami. Na naszej liście są suszone figi, orzechy, migdały i kandyzowane owoce.

Sprawdź przepis na pangiallo z suszonymi figami >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk