Kukbuk
Kukbuk
Sprawdź nasz przepis na sałatkę z gorgonzolą i figami

Lekka sałatka ze świeżymi figami, z marakują i gorgonzolą dolce

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Dressing:
oliwa
40 ml
musztarda diżońska
1 łyżeczka
ocet balsamiczny
1 łyżeczka
czosnek
1 ząbek
dżem gruszkowy
3 łyżeczki
woda
30 ml
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Sałata:
czerwona cebula
1 sztuka
oliwa
1 łyżka
sól
szczypta
czarny pieprz
szczypta
miks sałat
100 g
świeża figa
2 sztuki
gorgonzola dolce
60 g
prażone orzechy włoskie
20 g
suszona żurawina
15 g
marakuja
1 sztuka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Wszystkie składniki dressingu gruszkowego bardzo dokładnie mieszamy w małym naczyniu, aż powstanie jednolity, gładki sos. Odstawiamy na kilka minut, aby smaki się połączyły.

krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Bardzo delikatnie smarujemy ją oliwą, posypujemy solą i pieprzem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut.

krok 3

Sałatę oczyszczamy, osuszamy i wkładamy do miski. Figi kroimy na ćwiartki, ser ścieramy na tarce – wszystko dodajemy do sałaty. Wierzch posypujemy orzechami włoskimi i żurawiną. Na koniec układamy kawałki upieczonej cebuli. Sałatkę polewamy słodko-wytrawnym dressingiem gruszkowym i podajemy z połówką marakui, którą wyciskamy na wierzch sałatki tuż przed jej podaniem.

Więcej przepisów z gorgonzolą znajdziecie w artykule: 5 dań z gorgonzolą DOP w roli głównej >>

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z gorgonzola.comItalian Trade Agency - biuro w Warszawie.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk