Kukbuk
Kukbuk
Pangiallo – ciasteczka z Włoch, Cristina Catese (fot. Paulina Czyżewska)

Pangiallo

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
rodzynki
500 g
rum
150 ml
kakao
100 g
sok z pomarańczy
z 3 sztuk
suszone figi
500 g
orzechy laskowe
180 g
migdały
180 g
orzechy piniowe
70 g
orzechy włoskie
70 g
gorzka czekolada
50 g
ulubione kandyzowane owoce
200 g
mąka 00
50 g
mąka kukurydziana
50 g
płynny miód
3 łyżki
skórka z pomarańczy
z 3 sztuk

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcia: Paulina Czyżewska

krok 1

Rodzynki zalewamy rumem, namaczamy około 20 minut. Kakao rozcieńczamy sokiem pomarańczowym. Figi, orzechy, czekoladę i kandyzowane owoce kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni w trybie góra – dół.

krok 2

Mieszamy wszystkie składniki. Gdyby masa okazała się zbyt luźna, możemy dodać trochę mąki. Formujemy 2 bochenki, kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 20 minut. Studzimy przed podaniem.

Więcej podobnych przepisów znajdziecie w artykule: Włoska szkoła gotowania: ciastka >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk