Kukbuk
Kukbuk
Wiralowe danie z Tik Toka – baked feta, feta zapiekana z pomidorkami koktajlowymi (fot. Maciej Niemojewski)

Feta z pomidorami – 6 pomysłów na szybki obiad

Feta pieczona z pomidorami podbiła nasze serca. Nic dziwnego, w końcu jest łatwa i szybka w przygotowaniu, wystarczy kilka składników i wspaniały obiad gotowy. My poszliśmy jednak o krok dalej i oprócz klasyki proponujemy też inne warianty tego popularnego dania.

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Maciej Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Idealna na szybki lunch, kolację na tarasie albo lekką przekąskę do wina. Feta zapiekana z pomidorami zawsze smakuje znakomicie! Słona feta i soczyste pomidory doskonale się uzupełniają – sól wydobywa naturalną słodycz pomidorów, a ich kwasowość przełamuje kremowość sera. Wystarczy kilka dodatków, by uzyskać efekt jak z restauracji.

Jakich pomidorów użyć? Najlepsze będą małe pomidorki koktajlowe lub pomidorki cherry. Jeśli jednak nie macie ich akurat pod ręką, możecie użyć też zwykłych pomidorów, pokrojonych na małe kawałki. Dobrze sprawdzą się pomidory malinowe.

Kluczem do sukcesu jest też użycie oryginalnej greckiej fety. Lekko słona, idealnie krucha, a pod wpływem ciepła zamieni się w cudownie miękki serowy sos. 

Jak zrobić fetę zapiekaną z pomidorami? Sprawdźcie!

Klasyczna feta pieczona z pomidorami

Najprostszy i najbardziej klasyczny przepis. Pomidorki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, razem z kostką fety. Polewamy oliwą i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami - w naszym przypadku są to oregano, płatki chili, sól i świeżo mielony pieprz.

Fetę zapiekamy przez około 30 minut, aż zauważymy, że pomidorki zaczynają się rozpadać, a ser wyraźnie popękał. Podajemy z kromką dobrego chleba lub bagietką.

Sprawdź przepis na klasyczną fetę pieczoną z pomidorami >>

Feta zapiekana z pomidorami i chlebem 

A gdyby tak... zapiec fetę z pomidorkami i chlebem? To świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa - zanurzone w pomidorowym sosie dostanie nowe życie! A wy nie będziecie musieli już nic dodawać do dania.

Aby wszystkie składniki lepiej się połączyły, wszystkie kroimy w grubą kostkę. Polewamy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Zapiekamy aż chleb się zrumieni!

Sprawdź przepis na fetę zapiekaną z pomidorami i chlebem >>

Makaron z pieczoną fetą i pomidorami

Upieczona z pomidorami feta tworzy sos, który idealnie pasuje do makaronu. Wybierzcie pastę typu penne lub inną z rowkami – dzięki temu lepiej uniesie ciężki sos.

W tym przepisie stosujemy też pewien sprawdzony trik - razem z pomidorkami i fetą pieczemy też kilka ząbków czosnku w łupinkach. Później obieramy je i rozgniatamy tak jak pozostałe składniki. Pieczony czosnek doda potrawie niepowtarzalnego aromatu!

Sprawdź przepis na makaron z pieczoną fetą i pomidorami >>

Łosoś pieczony z fetą i pomidorkami

Takie dania lubimy najbardziej – wszystko robi się razem w jednym naczyniu, a proces przygotowania to zaledwie kilka minut. Do fety z pomidorami postanowiliśmy tym razem dodać łososia.

Ten wybór wpływa również na dodatki – na wierzchu ryby układamy plasterki cytryny, posypujemy wiórkami masła, a po upieczeniu dodajemy drobno posiekany koperek. Proste i pyszne!

Sprawdź przepis na łososia pieczonego z fetą i pomidorkami >>

Tarta z łososiem, fetą i pomidorami

To zdecydowanie najbardziej wyrafinowana forma fety zapiekanej z pomidorami. W tej tarcie jest bowiem mnóstwo pysznych dodatków. Baza to ciasto kruche, do tego duszony szpinak i łosoś.

Wisienką na torcie jest oczywiście feta z pomidorami. Całość zalewamy jajkami ze śmietanką i ziołami, dzięki czemu wszystkie składniki połączą się w pyszną całość.

Sprawdź przepis na tartę z łososiem, fetą i pomidorami >>

Krem z fety z pomidorkami i jajkami

Pomysł na oryginalną przekąskę na bazie fety i pomidorów? Ubijana feta! Wystarczy zmiksować ją z jogurtem greckim i sokiem z cytryny i czosnkiem na gładką masę.

Do tego oczywiście upieczone w piekarniku pomidory! To danie możecie zaserwować po prostu z pieczywem lub - w wersji śniadaniowej - dodać do niego jajka w koszulkach albo ugotowane na pół miękko. Świetnie zagra tu też masło chili. 

Sprawdź przepis na krem z fety z pomidorkami i jajkami >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk