Kukbuk
Kukbuk

Jajka na kremowej fecie z pomidorkami i masłem chili

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
pomidorki koktajlowe
200 g
oliwa
do polania
sól
do posypania
feta
100 g
jogurt grecki
400 g
sok z cytryny
1/2 łyżeczki
czosnek
1-2 ząbki
jajko „zerówka”
4 sztuki (w temperaturze pokojowej)
masło
50 g
płatki chili lub papryka gochugaru
1 łyżka
świeża kolendra
do podania
pieprz
do posypania

zdjęcie i przepis: Jess Nadziejko

Krok 1

Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Krok 2

Fetę, jogurt, sok z cytryny i czosnek blendujemy w malakserze na gładko. Przelewamy do misek.

Krok 3

Jajka gotujemy 6 minut. Studzimy i obieramy pod bieżącą wodą.

Krok 4

Masło rozpuszczamy. Dodajemy płatki chili lub gochugaru i gotujemy 2-3 minuty.

Krok 5

Do misek z kremową fetą wkładamy obrane ze skorupki jajka i upieczone pomidorki. Polewamy masłem chili, posypujemy kolendrą, solą i pieprzem. Z takim śniadaniem wspaniale komponuje się kremowa kawa garoto.

Materiał powstał we współpracy z marką Siemens.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk