Kukbuk
Kukbuk

Fantastyczne desery lodowe i jak je zrobić

Lody królują wśród letnich deserów. Jeśli jednak znudzą się wam klasyczne kulki w wafelkach czy lody na patyku, możecie pójść o krok dalej i przygotować jeden z deserów lodowych. Są absolutnie przepyszne!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Desery lodowe to coś więcej niż lody. Dodajemy do nich bitą śmietanę, polewamy je sosami, posypujemy chrupiącymi kawałkami orzechów – tu nie ma miejsca na minimalizm! Chcemy, by było słodko i rozpustnie, dlatego zwykle nie poprzestajemy na jednej gałce. Używamy lodów zrobionych własnoręcznie (sprawdź nasze przepisy na lody domowe >>) lub kupnych, ale zawsze z dobrym składem.

W tego typu deserach ważna jest różnorodność. Są tak pyszne właśnie dlatego, że łączą w sobie różne tekstury i smaki. Lubimy dodawać do lodów coś, co chrupie, zalewać je gorzką kawą albo zamykać w maślanej brioszce. Koniecznie przetestujcie nasze pomysły na desery lodowe – proste, a efektowne!

Sundae

Podobno nazwa tego deseru pochodzi od słowa Sunday, ponieważ lody były serwowane po niedzielnych nabożeństwach. Z czasem nazwa wyewoluowała w sundae i dzisiaj to jeden z najpopularniejszych deserów lodowych w Ameryce. Z pewnością także najbardziej uniwersalny. Pod tą nazwą bowiem występują rozmaite lodowe kompozycje. Sundae to deser na bazie lodów z dodatkami, w wersji klasycznej są to lody waniliowe z bitą śmietaną i polewą, a także kandyzowaną wisienką na górze.

My proponujemy wersję czekoladową. Do 2-3 kulek lodów czekoladowych dodajemy bitą śmietanę, a całość polewamy słonym karmelem. Nie zapominamy o posypce z podprażonych i pokruszonych orzeszków ziemnych i precelków. Do deseru można również dodać ulubione owoce – dla smakowego balansu – lub kawałki ciasteczek czy batoników.

Fot. Unsplash.com

Kanapka lodowa

Wakacyjny klasyk, gwiazda sklepowych lodówek, coś, czego nie da się zjeść w elegancki sposób. Lody zamknięte między dwoma wafelkami jak kanapka – czy może być coś lepszego? Otóż nie! Lodowa kostka mocno kojarzy się z PRL-em. Właśnie wtedy była sprzedawana na ulicznych straganach i podawana klientom w serwetce bezpośrednio do ręki. Dzisiaj możemy bez problemu przygotować ją w domu, i to w wersji dużo lepszej niż kiedyś.

Bazą kanapki będą ulubione lody, ale najważniejsze jest to, co do nich dodamy. Mogą to być cienkie wafelki – wtedy będziemy najbliżej klasycznej lodowej kanapki. 

Proponujemy postawić na ciastka. Pieczemy płaskie ciasteczka owsiane z domowym masłem orzechowym, bezglutenowe herbatniki kakaowe lub klasyczne amerykańskie cookies, które będą świetne do tego deseru. Na jedno ciastko nakładamy solidną porcję lodów, wygładzamy wierzch i boki, a następnie zamykamy drugim ciastkiem, lekko dociskając. Lodowe kanapki jemy zaraz po przygotowaniu, w przeciwnym razie ciastka lub wafelki stracą swoją chrupkość.

Fot. Canva

Lody w brioszce

Włosi jak mało kto znają się na deserach, także lodowych. A jeśli do ich wiedzy i umiejętności dodać fantastyczne składniki, to okaże się, że powstaje coś niemożliwie smacznego. I tak jest w tym przypadku. Teoretycznie ten deser nie miał prawa się udać, bo połączenie pieczywa z lodami nie brzmi najlepiej. Kremowe lodowe kulki w maślanej broszce są jednak pyszne. Taki deser znajdziecie w niemal każdej kawiarni na Sycylii. To wariacja na temat lodowej kanapki, często też brioszka serwowana jest z orzechową granitą.

Ten bardzo prosty deser uda się tylko pod warunkiem, że użyjemy wysokiej jakości składników. Stawiamy na pachnącą masłem bułeczkę z kruszonką z rzemieślniczej piekarni, a do środka nakładamy dwie gałki prawdziwych lodów pistacjowych. Chcecie, aby było jeszcze ciekawiej? Brioszkę lekko podpieczcie, by była chrupiąca i ciepła – kontrast temperatur i tekstur sprawi, że deser będzie wyjątkowy!

Jak zrobić desery lodowe? Podpowiadamy!

Fot. Unsplash.com

Affogato

Pozostajemy we Włoszech, ale tym razem udajemy się na szybką kawę. Affogato to w końcu nic innego jak kawa z lodami. Taki deser mógł się narodzić tylko w kraju espresso! I jest to chyba najłatwiejsza do zrobienia słodka przyjemność z naszego zestawienia.

Szklanka, w której przygotowujemy affogato, powinna być niska i szeroka, by spokojnie zmieściła się do niej lodowa gałka. Naczynie dobrze jest wstawić na chwilę do lodówki, aby było zimne. Następnie umieszczamy w szklance porcję lodów – najlepsze będą waniliowe lub śmietankowe, ale nam smakują też na przykład czekoladowe i karmelowe. Do lodów wlewamy pojedyncze lub podwójne espresso. Najlepsze w tym deserze jest to, że lody powoli rozpuszczają się w kawie, nadając jej kremowość, a słodki smak zostaje podkreślony przez gorycz espresso.

Knickerbrocker glory

Mówi się, że ten deser to taki eton mess, tylko że z lodami. Jego charakterystyczną cechą są warstwy. Aby były dobrze widoczne, podawany jest zwykle w wysokiej, wąskiej szklance. Nazwa i kolory użytych składników mają nawiązywać do nowojorskiego The Knickerbrocker Hotel. Obiekt zamknięto w 1920 roku, ale jego różowo-kremowa fasada stała się inspiracją dla słynnego deseru.

W szklance umieszczamy więc kolejno warstwy lodów waniliowych, sosu przygotowanego z przesmażonych czerwonych owoców (malin, truskawek) z cukrem, samych owoców, bitej śmietany i pokruszonych minibez. Do deseru podajemy długą łyżkę, która umożliwia nabranie porcji każdej z warstw w jednym kęsie.

Fot. Unsplash.com

Banana split

Kultowy amerykański deser, który przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom. Trzeba przyznać, że jest nieco oldschoolowy, ale czy takie desery nie są najlepsze? Banana split to rzecz łatwa do zrobienia i przyjemna w konsumpcji, a dodatkowo można ją modyfikować według uznania.

Banana split to dosłownie przepołowiony banan, więc pierwsze, co musimy zrobić, to przekroić owoc wzdłuż na pół. Między połówkami umieszczamy kolejno trzy gałki lodów – w wersji klasycznej są to lody o smaku waniliowym, czekoladowym i truskawkowym. Polewamy je sosem czekoladowym i truskawkowym, dodajemy bitą śmietanę i świeże owoce, na przykład truskawki. Deser możemy jeszcze posypać orzechami włoskimi.

Baked Alaska

Czy ten deser przypomina wyglądem śniegową górkę? Zdecydowanie! To amerykański wynalazek, który powstał na cześć stanu Alaska. Łączą się tu różne tekstury i smaki, a całość jest niezwykle efektowna. Zwykle bazą deseru jest biszkopt, ale jeśli nie macie czasu piec własnego, możecie użyć pokruszonych ciastek zmiksowanych z masłem lub po prostu biszkoptów.

Na nich musi się znaleźć kopiasta porcja lodów. Najlepiej nadaje się do tego dość głęboka miska, którą wykładamy folią spożywczą, a następnie wypełniamy lodami. Potem miska wędruje na co najmniej godzinę do zamrażarki. Baked Alaska to deser, który składa się z warstw: biszkoptowej, lodów (odwracamy miskę do góry dnem, płynnym ruchem wyciągamy lodową kopułę i układamy ją na biszkopcie) i bezy. Przygotowujemy więc jeszcze bezę szwajcarską i dokładnie nakładamy ją na deser.

Niektóre przepisy polecają bezę podpiekać przez krótki czas w piekarniku, do zrumienienia, ale bez problemu możecie ją też opalić przy użyciu palnika.

Desery lodowe - przepisy na słodką przyjemność!

Smażone lody

Pomysł usmażenia lodów wydaje się co najmniej szalony, prawda? Jest to jednak bardzo efektowny deser, którego siła tkwi w dwóch rzeczach. Po pierwsze, lody są ciepłe na zewnątrz i lekko chłodne w środku, a po drugie panierka przyjemnie chrupie, skrywając w środku miękką lodową masę.

Jak je zrobić? Przede wszystkim musimy użyć dobrze zmrożonych lodów. Możemy uformować z nich kulki i zanim się rozmrożą, jeszcze raz wstawić je do zamrażarki. Następnie panierujemy kulki w rozkłóconym jajku i dodatkach, na przykład posiekanych orzechach, pokruszonych płatkach kukurydzianych czy wiórkach kokosowych. Lody umieszczamy ponownie w zamrażarce, po czym, po kilkudziesięciu minutach, powtarzamy panierowanie. Znowu mrozimy lody – około 2 godzin. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy po kolei lodowe kulki i smażymy je do zrumienienia przez niecałą minutę. Podajemy od razu, najlepiej z sosem owocowym.

Fot. Unsplash.com

Ice cream float

Deser ciekawy, choć kontrowersyjny. Nie co dzień zdarza nam się pić gazowany napój z lodami, prawda? Ten nietypowy wynalazek zawdzięczamy Amerykanom. Podobno w pewien upalny dzień sprzedawcy napojów z Filadelfii zabrakło zwykłego lodu w kostkach do napojów. Postanowił więc do chłodzenia drinków użyć mlecznych lodów.

W wersji najprostszej w skład deseru wchodzą napój gazowany i lody. Bazą może być zarówno piwo, jak i coca-cola czy napoje owocowe. Nalejcie go do wysokiej szklanki i uzupełnijcie lodami. Do deseru często dodaje się bitą śmietanę, a sam napój przyprawia, na przykład cynamonem. Wierzch koniecznie udekorujcie kandyzowaną wisienką!

Gofry z lodami

Na koniec naszego zestawienia banał – gofry z lodami. Ten deser wydaje się całkiem oczywisty, prawda? Nie do końca. Zwykle bowiem gofry jemy z bitą śmietaną, cukrem pudrem lub słodką polewą. Dodatek lodów to już prawdziwa rozpusta. Nie ma jednak powodu, by sobie na nią nie pozwolić!

Robimy klasyczne gofry i dodajemy do nich lody waniliowe lub eksperymentujemy ze smakami. Pyszne są gofry kakaowe z lodami jogurtowymi i konfiturą wiśniową lub gofry marchewkowe z dodatkiem pomarańczy i cynamonu z lodami bakaliowymi. Kompozycji jest nieskończenie wiele, a do tego lody możemy polać ulubionym sosem, na przykład karmelowym, dorzucić do nich owoce, orzechy lub kolorową posypkę.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk