Kukbuk
Kukbuk
Prosty przepis na śniadaniowe gofry kakaowe z konfiturą wiśniową i lodami waniliowymi. Jak zrobić gofry. Śniadaniowe gofry - PRZEPIS (fot. dinnershow.studio)

Gofry kakaowe z lodami jogurtowymi i konfiturą wiśniową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 3,5 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
konfitura wiśniowa:
wiśnie
350 g
sok z cytryny
z ½ sztuki
cukier
3 łyżki
masło
1 łyżka
Lody:
schłodzona śmietanka 36%
200 ml
schłodzone mleko skondensowane
200 ml
schłodzony gęsty jogurt naturalny
300 ml
sok z cytryny
z 1 dużej sztuki
Gofry:
jajko „zerówka”
2 sztuki
sól
szczypta
cukier
1 łyżka
mąka pszenna tortowa
220 g
mleko
400 ml
rozpuszczone masło
70 ml
kakao
30 g
Dodatkowo:
florentynki lub prażone migdały
do podania

Przepis i przygotowanie: Aleksandra Jagłowska


Stylizacja: Basia Dereń-Marzec


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Wiśnie podgrzewamy w rondelku z resztą składników konfitury. Gotujemy, aż owoce puszczą sok i znacznie zmiękną. Studzimy. Konfiturę dzielimy na dwie części: połowę dodamy do lodów, resztę zostawiamy do dekoracji.

krok 2

Śmietankę ubijamy na sztywno z mlekiem skondensowanym. Jogurt miksujemy z sokiem z cytryny, aby napowietrzyć masę. Wszystkie składniki lodów delikatnie łączymy. Przelewamy do pojemnika, wstawiamy do zamrażarki na minimum 3 godziny. Masę wyjmujemy co 30 minut i chwilę miksujemy. Gotowe lody mieszamy z wiśniami.

krok 3

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich mąkę, mleko, masło i kakao i krótko mieszamy mikserem. Do masy dodajemy ubite białka – delikatnie łączymy za pomocą szpatułki. Rozgrzewamy gofrownicę, równomiernie nakładamy ciasto i pieczemy do zarumienienia.

krok 4

Gofry podajemy z lodami wiśniowymi, konfiturą i florentynkami lub prażonymi płatkami migdałowymi.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Wszystko płynie" Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z wiśniami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk