Kukbuk
Kukbuk
Drożdżowe bułeczki zawijane z prażonymi jabłakami i cynamonem polane lukrem cytrynowym , przepis Edyta Przekop

Cynamonki – przepisy na aromatyczne bułeczki

Zapach rozchodzi się po całym domu – cynamonki nie tylko apetycznie pachną, ale i wyśmienicie smakują. Zwłaszcza w zimne dni to po prostu czysta przyjemność upiec, a później schrupać ciepłą bułeczkę. Zebraliśmy dla was najlepsze przepisy na cynamonki!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Martyna Cybuch

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Cynamonki należą do najpopularniejszych drożdżowych wypieków na świecie. Miękkie, puszyste bułeczki z aromatycznym nadzieniem cynamonowym i ze słodkim lukrem to idealna propozycja na śniadanie, deser lub przekąskę do kawy. Ich zapach od razu kojarzy się z domowym ciepłem i przytulną atmosferą.

Choć można je kupić w piekarniach i kawiarniach, warto spróbować upiec je samodzielnie. Nie są trudne do zrobienia, a domowa wersja smakuje najlepiej. 

Jak zrobić idealne cynamonki?

Sekret tkwi w dobrze wyrośniętym cieście, solidnej porcji masła i cynamonu. Oto nasze rady:

Ciasto musi być elastyczne i dobrze napowietrzone – dlatego wyrabiaj je cierpliwie lub powierz tę pracę kuchennemu robotowi.

Nie żałuj masła – zarówno do ciasta, jak i do nadzienia. To ono nadaje cynamonkom ten maślany, rozpływający się w ustach smak.

Cynamon + cukier = złoty duet – najlepiej użyć cukru trzcinowego, który doda bułeczkom karmelowej nuty.

Lukier lub kremowy serek – klasyka to lukier z cukru pudru i mleka, ale jeśli chcesz, by cynamonki smakowały jak te z najlepszych cukierni, posmaruj je kremowym serkiem z odrobiną wanilii.

Nie śpiesz się – dobre cynamonki potrzebują czasu. Ciasto musi wyrosnąć, a bułeczki powinny się upiec na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika daj im chwilę, ale nie za długo – najlepsze są jeszcze lekko ciepłe.

Domowe czy kupne?

Nie oszukujmy się – cynamonki z piekarni potrafią być pyszne, ale nic nie przebije domowych, jeszcze ciepłych bułeczek, które wyjmujemy prosto z piekarnika. Do tego kubek gorącej kawy lub kakao i mamy przepis na idealne śniadanie albo deser.

Jeśli dotąd nie zdarzyło wam się piec własnych cynamonek – najwyższy czas to zmienić. Oto najlepsze przepisy na cynamonki!

Cynamonowe bułeczki o korzennym aromacie (fot. Maciek Niemojewski)

Klasyczne cynamonki

Maślane, puszyste i obłędnie pachnące – te cynamonowe bułeczki to czysta przyjemność. Miękkie ciasto drożdżowe owinięte wokół aromatycznego nadzienia z cynamonu i cukru – już sam zapach koi!

Robi się je prosto: wyrabiamy ciasto, dajemy mu czas na wyrośnięcie, smarujemy masłem z cynamonem, zwijamy i pieczemy na złoto. Zamiast zwykłego cukru dobrze sprawdzi się cukier trzcinowy. Efekt? Ciepłe bułeczki, którym nie sposób się oprzeć.

Sprawdź przepis na klasyczne cynamonki >>

Cynamonki z jabłkiem i kajmakiem

Idealnie puszyste ciasto drożdżowe, jabłka i złocista skórka tworzą połączenie, które smakuje jeszcze lepiej, niż pachnie. Sekret tych bułeczek tkwi w jednym, niecodziennym dodatku. Otóż ciasto smarujemy kajmakiem.

Możemy go przygotować samodzielnie lub użyć gotowego z puszki. Cynamonki będą dzięki niemu bogatsze w smaku. Najlepsze są jeszcze ciepłe – solo lub z kubkiem kawy. 

Sprawdź przepis na cynamonki z jabłkiem i kajmakiem >>

Cynamon? Kochamy tę przyprawę!

Drożdżowe bułeczki zawijane z prażonymi jabłakami i cynamonem polane lukrem cytrynowym , przepis Edyta Przekop

Drożdżowe bułeczki cynamonowe z jabłkiem 

Połączenie jabłka z cynamonem to zawsze bardzo dobry pomysł. Poprzedni przepis zakładał dodanie do drożdżówek także kajmaku, ale jeśli wolicie mniej słodkie bułeczki, nie musicie tego robić.

Wystarczy solidna porcja cynamonu i nieco brązowego cukru, by skarmelizować jabłka. Do tego koniecznie lukier cytrynowy (lub ewentualnie cukier puder) – idealnie podkręci smak! Koniecznie przetestujcie ten przepis, nie zawiedziecie się.

Sprawdź przepis na cynamonki z jabłkiem >>

Bułeczki cynamonowe z makiem i lukrem pomarańczowym (fot. Maciek Niemojewski)

Bułeczki cynamonowe z makiem i lukrem pomarańczowym

Jak jeszcze można urozmaicić cynamonki? Możliwości jest wiele. Nadzienie cynamonowe można podkręcić dodatkiem kakao czy kardamonu lub posmarować ciasto warstwą czekolady.

Świetne są także drożdżowe bułeczki z dodatkiem maku – przypominają klasyczne drożdżówki, ale ich smak jest bogatszy. Wpływa na to również lukier pomarańczowy, który wieńczy całość – idealna kropka nad i!

Sprawdź przepis na bułeczki cynamonowe z makiem i lukrem pomarańczowym >>

Babeczki cynamonowe z kremem śmietankowym i kawowym karmelem

Czy cynamonki to zawsze tylko drożdżowe bułeczki? Jeśli kochacie cynamon tak jak my, przetestujcie przepis na babeczki cynamonowe. Do ciasta oprócz zwykłej mąki dodajemy także mielone migdały, dzięki czemu jest bardziej wilgotne.

Na wierzch każdej babeczki kładziemy łyżkę kremu śmietankowego z mascarpone i polewamy karmelem. Karmel z dodatkiem kawy to również ciekawe urozmaicenie klasycznych cynamonek!

Sprawdź przepis na babeczki cynamonowe z kremem śmietankowym i kawowym karmelem >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk