Kukbuk
Kukbuk

Babeczki cynamonowe z kremem śmietankowym i kawowym karmelem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut + 40 minut pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Ciasto:
mąka pszenna
180 g + do posypania
mielone migdały
40 g
cukier
50 g
cynamon
2 łyżeczki
proszek do pieczenia
1½ łyżeczki
soda oczyszczona
½ łyżeczki
miód
50 g
jajko „zerówka”
1 sztuka
mleko
160 ml
olej
70 ml + do natłuszczenia
Sos karmelowy:
drobny cukier
100 g
śmietanka 36%
80 ml
kawa mielona
1 łyżka
masło w temperaturze pokojowej
20 g
Krem:
śmietana 36%
100 g
mascarpone
100 g
cukier puder
1 łyżeczka

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Anna Jezierska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

W jednej misce łączymy mąkę, migdały, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, w drugiej – miód, jajko, mleko i olej. Do mokrych składników dodajemy partiami suche i mieszamy rózgą kuchenną, aż się połączą. Masę przekładamy do foremek (posmarowanych olejem i wysypanych mąką). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 35 minut, do suchego patyczka.

kork 2

W trakcie pieczenia przygotowujemy karmel. Cukier wysypujemy na patelnię z grubym dnem i podgrzewamy. W rondelku zagotowujemy śmietankę z kawą i przecedzamy przez drobne sitko. Kiedy cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru, zdejmujemy rondelek z ognia, wlewamy śmietankę i dodajemy masło. Stawiamy na ogniu i mieszamy przez 1-2 minuty, aż składniki dokładnie się połączą. Odstawiamy do ostygnięcia.

krok 3

Upieczone babeczki odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie miksujemy wszystkie składniki kremu do uzyskania gęstej i puszystej konsystencji. Babeczkom odkrawamy wyrośniętą „górkę”, dekorujemy je kremem i polewamy kawowym karmelem.

TIP

Składniki w tym przepisie wystarczą do upieczenia 6 babeczek w foremkach o średnicy 8-9 centymetrów.

Materiał powstał we współpracy z marką SIEMENS.

Więcej podobnych przepisów

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk