Na zarzuty, że kanapki są nudne, najlepiej odpowiadać, wyciągając z szafki zamkniętą w słoiku kolorową pastę warzywną albo przygotowując kremowy humus. Złociste kromki jasnego pieczywa przełożone pesto albo żytni chleb posmarowany słodkim kremem będą równie satysfakcjonujące jak góra naleśników czy omlety z cukinią. Przedstawiamy pomysły na smarowidła kanapkowe, które atrakcyjnie wyglądają, świetnie smakują i przypadną do gustu i dorosłym, i dzieciom. Większość tych propozycji jest dziecinnie łatwa do zrobienia – w ich przygotowanie możecie więc zaangażować najmłodszych.
Co na kanapkę?
Z czym zrobić tosty, a czym posmarować kromkę żytniego chleba lub puszystej bułki? Kanapka wcale nie musi być nudna!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciej Niemojewski
Szybka pasta z tempehu jak z tuńczyka >>
To coś zupełnie nowego. Jeśli dzieci wyjątkowo odstręcza zapach ryby, to przygotujcie dla nich pastę, która w smaku do złudzenia przypomina tuńczyka, ale pachnie zdecydowanie apetyczniej. Tempeh rozkruszcie w palcach i połączcie z cebulą, ogórkiem i pieczarkami. By uzyskać odpowiednią konsystencję, dodajcie majonez – zwykły lub wegański.
Humus cytrynowy awokado >>
Humus zawsze dobrze sprawdza się na kanapkach. Jeśli jednak do tej pory dzieci za nim nie przepadały, spróbujcie przygotować jego mniej klasyczną wersję – z zapiekaną z cynamonem cytryną i ze słodkim syropem klonowym. Nie martwcie się, jeśli tuż po zrobieniu humus będzie dość rzadki. Po kilku godzinach w lodówce na pewno zgęstnieje.
Pasta słonecznikowo-pomidorowa >>
Pomidory należą do tych niewielu warzyw, które dzieci chętnie jedzą w każdej możliwej postaci. Suszone pomidory połączcie ze słonecznikiem i z cebulą i doprawcie pieprzem oraz solą. Zmiksujcie – i podajcie z ulubionym pieczywem.
Pasta kanapkowa z bobu >>
Sam bób nie jest może dla dzieci zbyt atrakcyjny, ale w formie śniadaniowej pasty z chudym twarogiem to już zupełnie co innego. Do nasion dodajcie orzechy włoskie, cytrynę i koniecznie oliwę. Gotową pastą posmarujcie żytni chleb, a kanapkę posypcie koperkiem i pokruszoną fetą.
Kremowa pasta z fasoli i papryki ze smażonymi brokułami >>
Jogurt z granolą albo płatki z mlekiem na śniadanie to tylko dwie z wielu możliwości. Jako przełamanie porannej rutyny dobrze sprawdzi się kanapka z wytrawną pastą. Do jej zrobienia potrzebne są papryka, fasola, brokuł i tajemny składnik – masło orzechowe. Pastę posypcie orzeszkami ziemnymi i natką pietruszki. A podajcie z jajkiem ugotowanym na miękko albo usmażonym na maśle. Dobrze sprawdzi się też pokruszona feta i podgrzana pita lub inne pieczywo.
Kanapki z zielonym pesto i pastą jajeczną >>
Czym posmarować pumpernikla lub żytnie pieczywo? Jajka ugotowane na twardo wymieszajcie z musztardą, majonezem i ze szczypiorkiem. Potem lekką i kolorową pastę podkręćcie zielonym pesto. A jeśli zdecydujecie się na białe pieczywo, podsmażcie kromki na maśle.
Słodkie smarowidła śniadaniowe >>
Sprawdzą się w naleśnikach, na puszystych racuchach i kanapkach. Warto mieć zapas smarowideł w szafce, zwłaszcza gdy głodne dzieci właśnie wstają z łóżek. Podstawą kremów są migdały – po zmiksowaniu możecie je łączyć z dowolnymi składnikami. Maluchom preferującym delikatniejsze smaki polecamy pastę miodowo-waniliową, a tym, które najchętniej zaczynałyby każdy dzień od czekolady – krem z białej czekolady.
Serek śniadaniowy z rzodkiewką, ogórkiem i ze szczypiorkiem >>
Czasem klasyka śniadaniowa to najlepszy wybór. Kanapki wyjdą perfekcyjnie, jeśli delikatny twarożek połączycie z dymką, ogórkiem i rzodkiewką.
Pst! Twarożek niekoniecznie musicie wymieszać ze śmietaną. Równie dobrze sprawdzi się jogurt naturalny lub grecki.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?