Kukbuk
Kukbuk

Bożonarodzeniowe dania z twistem

Zamiast pierogów – krokiety z sosem miętowym. Zamiast ryby po grecku – pstrąg z szafranowym aioli. Zamiast sałatki – chrupiące boczniaki. Co powiecie na takie świąteczne menu?

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 16 minut!

W niejednym domu od lat nie zmienia się zestaw bożonarodzeniowych potraw, sposób ich przyrządzania, a nawet dekoracja stołu. W tej cykliczności, owszem, jest pewien urok. To ona sprawia, że wiele osób czeka z utęsknieniem na grudzień i znajome rytuały, których powtarzalność daje kojące poczucie stałości wśród rozmaitych zawirowań.

Chcemy was jednak zachęcić do eksperymentowania i znalezienia wśród tradycji miejsca na nowe, bo nowe ekscytuje, napędza i odświeża doznania. Może zatem skusicie się na przygotowanie innego niż dotychczas świątecznego menu? Mamy dla was propozycje ośmiu efektownych dań i dwóch intrygujących drinków. W naszych przepisach jest dużo warzyw, rozgrzewających przypraw i orzechów, są też pyszne sosy. Możecie tymi daniami zastąpić klasyczne menu albo potraktować je jako jego uzupełnienie.

W przyrządzaniu potraw pomogli nam niezawodni asystenci marki Philips – airfryer Ovi Smartwysokoobrotowy blender kielichowy ProBlend Chef. Oba urządzenia bardzo ułatwiły i przyspieszyły przygotowanie dań i drinków. Dzięki pieczeniu i grillowaniu w Ovi Smart, a także miksowaniu sosów w blenderze gotowanie skróciło się do 15-40 minut, w zależności od potrawy. Ta oszczędność czasu jest na wagę złota, szczególnie przed świętami.

Pieczony kalafior z sosem pomidorowym i pistacjową posypką 

To aromatyczne, sycące, a przy tym lekkie danie, które oprócz doznań smakowych dostarcza ważne dla zdrowia witaminy i przeciwutleniacze. Przygotujcie kalafior, natrzyjcie go oliwą i mieszanką aromatycznych przypraw – nadadzą mu charakter i podkręcą jego smak. Równolegle zróbcie sos pomidorowy z dodatkiem czosnku, cebuli i masła. Sos przełóżcie do Ovi Smart, połóżcie na nam kalafior i go upieczcie. Tuż przed podaniem posypcie uprażonymi i doprawionymi solą pistacjami i ulubionymi świeżymi ziołami.

Zobacz przepis na pieczonego kalafiora z sosem pomidorowym i pistacjową posypką >>

Galette z karmelizowanymi szalotkami i kozim serem

Bohaterów tej potrawy jest kilku, ale żaden nie wychodzi przed szereg, tylko wszystkie harmonijnie ze sobą współgrają. Zacznijcie od przygotowania kruchego ciasta, by mogło poleżakować w lodówce i się schłodzić. W tym czasie zróbcie farsz z szalotek – usmażone i uduszone z masłem, miodem i tymiankiem, smakują wybornie. Wyłóżcie szalotki na środek schłodzonego ciasta, na nich ułóżcie pokrojony w plastry kozi ser. Upieczcie tartę w Ovi Smart, co zajmie tylko kwadrans, a przed podaniem posypcie ją startym parmezanem.

Sprawdź przepis na galette z karmelizowanymi szalotkami i kozim serem >>

Krokiety z ciasta filo faszerowane ciecierzycą i pieczoną dynią z sosem miętowym 

Jeśli zdarzy wam się w święta kulinarnie zgrzeszyć (co – umówmy się – nie jest trudne), to danie pozwoli zagłuszyć wyrzuty sumienia. Dużo warzyw, w tym strączków, i przypraw daje gwarancję zdrowej i pożywnej kolacji. Zacznijcie od farszu. Przygotujcie mieszankę przypraw, usmażcie cebulę, czosnek i imbir. Marchew i dynię zetrzyjcie na tarce, lekko podsmażcie, dodajcie przygotowane wcześniej warzywa i przyprawy, dorzućcie ciecierzycę i soczewicę. Wreszcie – odpowiednio długo gotujcie, wystudźcie i doprawcie. Farsz wyłóżcie na przygotowane arkusze ciasta filo, zawińcie i upieczcie krokiety w Ovi Smart. W czasie, kiedy będą się piec, zróbcie w blenderze sos miętowy z czarnuszką.

Poznaj przepis na krokiety z ciasta filo faszerowane ciecierzycą i pieczoną dynią z sosem miętowym >>

Chrupiące boczniaki z ketchupem o smaku grzanego wina 

Potrzebujecie tylko pół godziny, by przygotować tę potrawę. Godne uwagi są tu i boczniaki, i ketchup. Osobno są pyszne, razem smakują wyśmienicie. Zacznijcie od ketchupu. Usmażcie cebulę z selerem naciowym i pomidorkami cherry, dodajcie koncentrat, wino i dodatki, które mają tu ogromne znaczenie: przyprawę do piernika, ocet, sos worcester i sól. Sięgnijcie po blender i zmiksujcie składniki na gładki sos. Boczniaki obtoczcie – kolejno – w mące, jajkach połączonych z mleczkiem kokosowym i panko. Upieczcie je w Ovi Smart i serwujcie z ketchupem.

Zobacz przepis na chrupiące boczniaki z ketchupem o smaku grzanego wina >>

Terrina z warzyw korzeniowych z majonezem borowikowym

Terrina jest daniem, które równie dobrze smakuje na ciepło, jak na zimno, dlatego sprawdzi się świetnie jako poczęstunek dla niespodziewanych świątecznych gości. Lekko podsmażcie cebulę, czosnek, por, dynię, marchewkę i pietruszkę. Po przełożeniu warzyw do miski połączcie je z jajkami, kaszką kukurydzianą, parmezanem i przyprawami. Masę wyłóżcie do formy keksowej i włóżcie do Ovi Smart na kwadrans. W tym czasie w blenderze przygotujcie majonez (zajmie wam to chwilę) i dodajcie do niego zmielone grzyby. Dajcie terrinie chwilę na przestygnięcie, pokrójcie ją w plastry i serwujcie z majonezem borowikowym.   

Sprawdź przepis na terrinę z warzyw korzeniowych z majonezem borowikowym >>

Pstrąg łososiowy z orzechowo-pomarańczową panierką z chleba na zakwasie i szafranowym aioli

Ryba jest ważnym elementem świątecznego menu, dlatego nie mogło jej zabraknąć w naszym zestawieniu. Proponujemy ją jednak w nowoczesnej odsłonie. Zacznijcie od przygotowania szafranowego aioli. Upieczcie czosnek, umieśćcie go w kielichu blendera wraz z pozostałymi składnikami sosu i zmiksujcie. Zróbcie w blenderze panierkę, w której obtoczycie osuszoną i obraną z ości rybę. Posypka ma intrygujący smak, który zawdzięcza połączeniu orzechów laskowych i ziemnych, pistacji, czerstwego chleba, skórki z pomarańczy, oliwy i przypraw. Rybę upieczcie w Ovi Smart, panierka utworzy na niej chrupiącą skorupkę. Serwujcie pstrąga z sosem szafranowym.

Poznaj przepis na pstrąga łososiowego z orzechowo-pomarańczową panierką z chleba na zakwasie i szafranowym aioli >>

Humus z nerkowców z wędzoną posypką kokosową i sosem ziołowym 

Tego znakomitego smarowidła możecie użyć jako pasty na kanapki, choć równie dobrze sprawdzi się z krakersami czy grissini jako przekąska w trakcie świątecznego relaksu. Wszystkie składniki humusu włóżcie do kielicha blendera – kilka chwil i gotowy. Do pasty przygotujcie kokosową posypkę i sos ziołowy. Płatki kokosowe obtoczcie w sosie sojowym i syropie klonowym, doprawcie słodką i wędzoną papryką i uprażcie w Ovi Smart. Zioła grubo pokrójcie, umieśćcie w blenderze, dodajcie pozostałe składniki sosu i zmiksujcie na gładkie pesto. Humus udekorujcie posypką i zielonym sosem.    

Zobacz przepis na humus z nerkowców z wędzoną posypką kokosową i sosem ziołowym >>

Chleb z masłem z tuńczykiem, anchois i kaparami, prażonymi orzechami włoskimi i grillowanym bakłażanem 

Świeży chleb z dobrej jakości masłem to dla wielu z nas rarytas, do którego mamy szczególną słabość. W tym przepisie idziemy o krok dalej i proponujemy wzbogacić przyjemność o kolejne składniki. Miękkie masło włóżcie do kielicha blendera razem z kaparami, tuńczykiem, anchois i przyprawami, po czym zmiksujcie na gładką masę. Bez obaw – ProBlend Chef w ramach programu mycia skutecznie pozbywa się tłustego osadu. Orzechy włoskie uprażcie, połączcie je z miodem, przestudźcie i posiekajcie. Bakłażan pokrójcie na cienkie plastry, grillujcie w Ovi Smart, doprawcie. Kromki dobrego pieczywa podsmażcie na patelni, posmarujcie masłem i posypcie orzechami. Na koniec ułóżcie na tym plastry bakłażana.

Sprawdź przepis na chleb z masłem z tuńczykiem, anchois i kaparami, prażonymi orzechami włoskimi i grillowanym bakłażanem >>

Świąteczny likier piernikowy

Smakiem piernika można się cieszyć na różne sposoby. Dekorowane pierniczki, piernik przełożony powidłami śliwkowymi lub masą orzechową czy ciasto, w którym piernik stanowi jedną z warstw. Można się też nim delektować, popijając likier piernikowy. Włóżcie składniki do blendera, zmiksujcie, przecedźcie przez sitko i podajcie na kostkach lodu. Podczas niespiesznej degustacji możecie wyczuwać różne nuty: whisky, piernika, mleka migdałowego, kawy i wanilii. Nie za słodko, nie za wytrawnie. Wyraziście, aromatycznie i smacznie.  

Poznaj przepis na świąteczny likier piernikowy >>

Mrożona margarita brzoskwiniowo-żurawinowa z rozmarynem 

Jeśli ogień w kominku lub ciepło domowego ogniska rozgrzeje was za mocno, sięgnijcie po mrożoną margaritę. Do jej zrobienia trzeba się wcześniej przygotować, czyli zamrozić trzy brzoskwinie. Potem – razem z żurawiną, tequilą i wodą – umieśćcie je w kielichu blendera. Dodajcie kilka igiełek rozmarynu i lód. Po zmiksowaniu składników przelejcie napój do zgrabnych kieliszków, udekorujcie rozmarynem i podsmażonymi plasterkami świeżej brzoskwini.

Zobacz przepis na mrożoną margaritę brzoskwiniowo-żurawinową z rozmarynem >>

Materiał przygotowany we współpracy z Philips.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk