Po kolacji wigilijnej i obfitych świątecznych obiadach na stołach pojawiają się rozgrzewające napoje i desery. Najczęściej są to nieśmiertelne serniki, makowce, pierniki, ciasta z orzechami lub miodem i kolorowo udekorowane babeczki.
Tym razem puszczamy oko do tradycji – choć wciąż pozostajemy w zimowym klimacie, czyli sięgamy po korzenne nuty. Zamiast maku, miodu i twarogu jednak używamy pistacji, wiśni, kwaśnej śmietany, dyni i śliwek. Nasze propozycje zgrabnie wpisują się w tę wyjątkową okoliczność, a jednocześnie są czymś nowym, świeżym i zaskakującym i nie dość, że wybornie smakują, to jeszcze pięknie prezentują się na świątecznym stole. Do tego mają jedną ogromną zaletę: są szybkie i proste w przygotowaniu. A będzie jeszcze prościej, jeśli w roli pomocników w kuchni wystąpią sprytne urządzenia kuchenne Philips – blender ProBlend Chef i airfryer Ovi Smart. W tym pierwszym z łatwością zrobicie masę z pistacji, mleka i czekolady, a także mus czekoladowy i ciasto z daktylami. Z kolei w Ovi Smart z łatwością upieczecie dynię, z której powstanie purée do nadzienia pumpkin pie brûlée.
Na zachętę podpowiadamy, że po kulinarnym szaleństwie wiele elementów obu urządzeń umyje za was zmywarka. Zróbcie zatem zakupy, przygotujcie kuchennych asystentów – i zimowy napar do popijania w czasie ich pracy – i do dzieła.