Kukbuk
Kukbuk

Świąteczne desery inne niż zwykle

Nie ma świąt bez łakoci. Niezależnie od poziomu objedzenia na coś słodkiego zawsze znajdzie się miejsce. Poznajcie sześć przepisów na wyjątkowe świąteczne desery.

Tekst: Justyna Pogorzelska

Przepisy i zdjęcia: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

Opublikowano: 1 Grudnia 2022
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 10 minut!

Po kolacji wigilijnej i obfitych świątecznych obiadach na stołach pojawiają się rozgrzewające napoje i desery. Najczęściej są to nieśmiertelne serniki, makowce, pierniki, ciasta z orzechami lub miodem i kolorowo udekorowane babeczki.

Tym razem puszczamy oko do tradycji – choć wciąż pozostajemy w zimowym klimacie, czyli sięgamy po korzenne nuty. Zamiast maku, miodu i twarogu jednak używamy pistacji, wiśni, kwaśnej śmietany, dyni i śliwek. Nasze propozycje zgrabnie wpisują się w tę wyjątkową okoliczność, a jednocześnie są czymś nowym, świeżym i zaskakującym i nie dość, że wybornie smakują, to jeszcze pięknie prezentują się na świątecznym stole. Do tego mają jedną ogromną zaletę: są szybkie i proste w przygotowaniu. A będzie jeszcze prościej, jeśli w roli pomocników w kuchni wystąpią sprytne urządzenia kuchenne Philips – blender ProBlend Chefairfryer Ovi Smart. W tym pierwszym z łatwością zrobicie masę z pistacji, mleka i czekolady, a także mus czekoladowy i ciasto z daktylami. Z kolei w Ovi Smart z łatwością upieczecie dynię, z której powstanie purée do nadzienia pumpkin pie brûlée. 

Na zachętę podpowiadamy, że po kulinarnym szaleństwie wiele elementów obu urządzeń umyje za was zmywarka. Zróbcie zatem zakupy, przygotujcie kuchennych asystentów – i zimowy napar do popijania w czasie ich pracy – i do dzieła.

Fudge pistacjowy z suszoną żurawiną

Ten cieszący oczy deser przygotujecie w kwadrans, później trzeba się jeszcze uzbroić w cierpliwość i pozwolić mu spędzić spokojną noc w lodówce. Jest w nim wszystko, co lubią zmysły: chrupkość pistacji, słodycz żurawiny i aksamitność czekolady. Wystarczy niewielka kostka fudge’a, by zaspokoić ochotę na małe co nieco. Deser łatwo podzielić na porcje dla domowników i gości. Wdzięcznie też znosi wszelkie modyfikacje: pistacje możecie zastąpić innymi orzechami, żurawinę dowolnymi suszonymi owocami, a jeśli przyjdzie wam do głowy pomysł, by dorzucić herbatniki – nie ma problemu. Przygotujcie zapas ulubionych składników, by zrobić kolejny fudge, kiedy pierwszy zniknie zbyt szybko.

Zobacz przepis na fudge pistacjowy z suszoną żurawiną >>

Mus czekoladowy z wiśniami

Czekolada, jedna z gwiazd świątecznego stołu. Serwowana w postaci musu z wiśniami, to lekki deser, w którym czekoladowa słodycz jest przyjemnie równoważona kwaskowatością wiśni. Większość pracy wykona za was blender. Rozdrobnijcie w nim czekoladę, dodawajcie po kolei składniki: rozpuszczone masło, szczyptę soli i żółtka – przed każdym następnym dodatkiem koniecznie zblendujcie masę. Dołóżcie do niej – również partiami – ubite z cukrem białka. Mus przełóżcie do miseczek i schłodźcie w lodówce. Tuż przed podaniem podgrzejcie wiśnie z cukrem i sokiem z cytryny i polejcie mus ciepłymi owocami.

Poznaj przepis na mus czekoladowy z wiśniami >>

Sticky toffee pudding

Ciasto z masłem, brązowym cukrem i daktylami, udekorowane łyżką kwaśnej śmietany i słodkim sosem toffi – przyznajcie sami: czy to połączenie składników nie brzmi nad wyraz dobrze? Zanim przystąpicie do przygotowania ciasta w blenderze, pół godziny wcześniej namoczcie daktyle. Zrobienie masy zajmie wam dosłownie kilka minut, a upieczenie ciasta w kokilkach – niecałe pół godziny. W tym czasie zajmijcie się toffi. Rozpuśćcie masło, gotujcie je na małym ogniu najpierw z cukrem, a później także ze śmietanką. Przelejcie sos przed sitko i poczekajcie, aż ciasto się upiecze. Potem już tylko dekoracja i niespieszne delektowanie się tą pysznością.

Sprawdź przepis na sticky toffee pudding >>

Monkey bread

To wymarzony deser dla tych, którzy, robiąc ciasto, lubią pracować dłońmi i nimi formować jego kształt. To idealny przepis również dla tych, którzy lubią używać rąk podczas jedzenia – monkey bread składa się z połączonych ze sobą kulek ciasta wielkości orzecha włoskiego, które aż się proszą o to, by je odrywać palcami i zjadać w towarzystwie kawy, herbaty czy ciepłego kakao. Ciasto jest miękkie i puszyste, a do tego kryje w sobie wiele smaków doskonale pasujących do zimy: cynamon, karmel, orzechy pekan. Smakuje wybornie zarówno po spacerze i zabawach na śniegu, jak i podczas lektury książki, gry w planszówki czy śpiewania świątecznych piosenek. 

Zobacz przepis na monkey bread >>

Brownie „śliwka w czekoladzie”

Z brownie jest jak z kawą – nie tak łatwo znaleźć kogoś, kto go (i jej) nie lubi. Wystarczy niewielki kawałek tego intensywnie czekoladowego wypieku, by rozpłynąć się w błogiej przyjemności. To brownie „na bogato” – ciasto wieńczą ułożone na wierzchu suszone śliwki i orzechy laskowe. Dzięki nim deser jest bogaty w smaki i przyjemnie chrupie. Masę przygotujecie, rozpuszczając masło w kąpieli wodnej i dodając do niego po kolei poszczególne składniki. Po przełożeniu jej do tortownicy udekorujcie wierzch śliwkami i orzechami i wstawcie formę do Ovi Smart. Chwila oczekiwania i można się oddać czekoladowej rozkoszy.

Poznaj przepis na brownie „śliwka w czekoladzie” >>

Pumpkin pie brûlée 

Dynię można kochać lub nie, ale trudno pozostać wobec niej obojętnym. Jeśli należycie do jej fanów – ten deser skradnie wasze serca. Przygotujcie kruche ciasto i schłodźcie je w lodówce. Dynię upieczcie do miękkości i zblendujcie na purée. Dodajcie do niego jajka, cukier, likier pomarańczowy i aromatyczne przyprawy: cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Na podpieczony kruchy spód wyłóżcie masę dyniową i dokończcie pieczenie. Wierzch posypcie cukrem i roztopcie go palnikiem cukierniczym. Ostatnim pysznym akcentem jest bita śmietana wyłożona na chrupiącą cukrową skorupkę. Smacznego!   

Sprawdź przepis na pumpkin pie brûlée >>

Philips

Materiał powstał we współpracy z marką Philips.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk