Kukbuk
Kukbuk

Galette z karmelizowanymi szalotkami i kozim serem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + 40 minut chłodzenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
Kruche ciasto:
mąka pszenna
150 g + do posypania
sól
2 szczypty
zimne masło
100 g
żółtko jajka „zerówki”
1 sztuka
Farsz:
szalotka
6 sztuk
tymianek
4 gałązki
miód
3 łyżki
masło
2 łyżki
sól morska
do smaku
miękki kozi ser (rolada pleśniowa)
1 opakowania
Do podania:
starty parmezan
2 łyżki

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska


Stylizacja: Beata Hadaś


Zdjęcie: Rafał Meszka

krok 1

Mąkę, sól i masło umieszczamy w misie malaksera i łączymy do momentu powstania kruszonki. Dodajemy żółtko, łączymy składniki. Szybko zagniatamy ciasto, by uzyskać jednolitą masę, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce 40 minut.

krok 2

Szalotki obieramy, kroimy na pół, łącznie z częścią blisko korzenia. Na rozgrzanej suchej patelni podsmażamy szalotki do zrumienienia. Dodajemy tymianek, miód i masło. Zmniejszamy ogień i na najniższej mocy palnika dusimy szalotki 15-20 minut, do miękkości. Doprawiamy obficie solą. Kozi ser kroimy w plasterki.

krok 3

Wyjmujemy ciasto z lodówki, posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto w kształt okręgu. Na środku kładziemy szalotki i plasterki sera. Brzegi zawijamy do środka.

krok 4

Tartę pieczemy w Ovi Smart, w 180 stopniach, przez 15 minut. Serwujemy ciepłą, przed podaniem posypujemy parmezanem.

Philips

Materiał powstał we współpracy z marką Philips.

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk