Kukbuk
Kukbuk

Blender o wielu talentach

Choć blender kojarzy się głównie z przygotowywaniem koktajli, jego nowoczesna odsłona pokazuje, że stać go na wiele więcej. Poznajcie sprzęt, który sprosta niejednemu kulinarnemu wyzwaniu, i przepisy pozwalające wykorzystać pełnię jego możliwości.

Tekst: Justyna Pogorzelska

Zdjęcie główne: Rafał Meszka


Stylizacja: Beata Hadaś

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Blendery zasłynęły jako towarzysze poranków spod znaku pielęgnowania zdrowych nawyków żywieniowych. Smoothie na śniadanie i koktajl przygotowany do zabrania na wynos stały się ważnym elementem diety osób starających się, by posiłek, którym rozpoczynają dzień, dodawał energii, był pożywny i pełen witamin. Utarło się w związku z tym powszechne przekonanie, że blendery to sprzęt do robienia koktajli. W wypadku prostych modeli z podstawowymi funkcjami takie zawężenie jest prawdą, jednak dla nowoczesnych blenderów zmiksowanie składników na smoothie to tylko niewymagające zadanie na rozruch.

Jednym z takich nowoczesnych i multifunkcyjnych urządzeń jest nowość marki Philips – wysokoobrotowy blender ProBlend Chef. Z łatwością przygotuje każdy koktajl, lecz swój potencjał ujawnia dopiero krok dalej. Sprzęt ma moc 1500 watów, która zapewnia równomierne rozdrobnienie wszystkich składników. Jednym z jego kluczowych elementów są ostrza ProBlend Ultra, łączące w sobie ostre ostrza do krojenia z ząbkowanym ostrzem do kruszenia. Wygodny panel dotykowy pozwala jednym naciśnięciem uruchomić sprzęt w ramach tego programu, który akurat jest potrzebny. Co ciekawe, każdy z nich ma zdefiniowaną prędkość i czas pracy blendera, korzystanie z niego jest więc bajecznie proste.

ProBlend Chef oferuje programy pozwalające zrobić smoothie (rzecz jasna), zupę, masło orzechowe, sos i deser

Jakie daje nam możliwości? ProBlend Chef oferuje programy pozwalające zrobić smoothie (rzecz jasna), zupę, masło orzechowe, sos i deser. Pod osobnymi guzikami kryją się funkcje kruszenia lodu i czyszczenia urządzenia. Dzięki tej ostatniej opcji mycie blendera trwa zaledwie 2 minuty – w tym czasie znikają nawet kłopotliwe w usuwaniu resztki masła orzechowego czy ciasta. Wiele elementów blendera można też umyć w zmywarce.

Jakie dania możecie przygotować przy użyciu tego blendera, choć wcześniej nie przeszłoby wam to przez myśl? Sprawdźcie nasze propozycje.

Prosty przepis na ciasto francuskie z prosciutto i pastą z suszonych pomidorów (fot.Maciej Niemojewski)

Ciasto francuskie z prosciutto i pastą z suszonych pomidorów

Tę przekąskę zrobicie szybko i równie szybko docenicie jej lekkość, niezobowiązujący charakter i przyjemne dla zmysłów zestawienie składników. Główną rolę grają tu szynka, ser, świeży szpinak i pasta z suszonych pomidorów zblendowana z ziołami prowansalskimi. Tej ostatniej możecie od razu przygotować nieco więcej. Intuicja nam mówi, że chrupiące ślimaczki zechcecie szybko powtórzyć, a jeśli nie – pasta sprawdzi się znakomicie na grzankach i jako element sosu do makaronu. 

Sprawdź przepis na ciasto francuskie z prosciutto i pastą z suszonych pomidorów >>

Ale Meksyk! Pieczone empanadas mini z mięsem wołowym (fot. Maciek Niemojewski)

Pieczone empanadas mini z mięsem wołowym i pikantnym sosem pomidorowym

Macie ochotę na odrobinę Hiszpanii na swoim stole? Przygotujcie farsz z warzyw i mięsa wołowego i zagniećcie sprężyste ciasto. Gdy odpoczywa ono w lodówce, zaprzęgnijcie do działania blender i zróbcie salsę pomidorową. Świeże pomidory malinowe, bogactwo aromatycznych przypraw, garść obłędnie pachnącej kolendry, kilka chwil pracy ProBlend Chefa i gotowe. Teraz tylko uformujcie i upieczcie pierożki z nadzieniem i pomyślcie ciepło o sąsiadach z południa Europy. 

Poznaj przepis na pieczone empanadas mini z mięsem wołowym i pikantnym sosem pomidorowym >>

Tarta z porem, cebulą i serem gruyère na ziemniaczanym cieście  (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z porem na ziemniaczanym spodzie

Choć kulinarne wycieczki i eksperymenty są zawsze ciekawym doświadczeniem, ziemniaki mają w sobie to coś, co sprawia, że chętnie do nich wracamy. Tarta na ziemniaczanym spodzie z dodatkiem pora i ze śmietanowo-jajecznym farszem to godna uwagi propozycja dla wegetarian. Charakteru dodaje jej mus paprykowy. W kielichu blendera umieśćcie podsmażoną i podduszoną w bulionie warzywnym paprykę, cebulę i czosnek, dodajcie ocet, cukier, sól i pieprz i zblendujcie na gładki mus.

Zobacz, jak zrobić tartę z porem na ziemniaczanym spodzie >>

Chipotle dressing

Dobry sos nie jest tylko dodatkiem do dania, przeciwnie – odgrywa w nim jedną z głównych ról. Wydobywa, podkręca i podkreśla smaki, a także nadaje charakter, gdy potrawie potrzebny jest lekki pazur. Chipotle to wędzona pikantna papryczka, która w tym przepisie łączy się z czosnkiem, sokiem z limonki, sosem abodo, oliwą, jogurtem naturalnym, majonezem, worcesterem i miodem. Już sama lista składników brzmi apetycznie, a co dopiero gotowy dip. Zblendujcie składniki na gładki sos, dajcie mu chwilę, by smaki się przegryzły, a potem używajcie, do czego dusza zapragnie: frytek, empanadas, nachos, a nawet kanapek.

Wypróbuj przepis na chipotle dressing >>

Pikantne masło oliwkowe z czosnkiem i ostrą paryką podane na kromce żytnego chleba na zakwasie

Masło z oliwkami

Jeśli jesteście fanami masła, wiedzcie, że klasyczna maślana kostka to dopiero początek tej wyjątkowej przyjemności. Wariantów masła smakowego jest wiele, możecie eksperymentować w zależności od inwencji i zasobów szafek kuchennych. A jeśli przyda wam się konkretna instrukcja wykonania masła z oliwkami, jesteście w dobrym miejscu. Miękkie masło umieśćcie w kielichu blendera razem z oliwkami (czarnymi i zielonymi), czosnkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ostrą papryką. Od chrupiącego chleba z tym pysznym smarowidłem dzieli was już tylko kilkanaście sekund pracy blendera i czas potrzebny do tego, by masło stwardniało. Wierzcie nam – jest warte każdej minuty czekania.

Sprawdź przepis na masło z oliwkami >>

Krem pomidorowy z pieczoną papryką

Pomidory są bogate w likopen, a papryka w witaminę C, dlatego krem z tych czerwonych warzyw warto serwować regularnie. Tym bardziej że zupa jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Upieczcie warzywa, przełóżcie je do kielicha blendera wysokoobrotowego, dodajcie bazylię, przyprawy i zmiksujcie. Łatwo, szybko i pożywnie.

Zobacz przepis na krem pomidorowy z pieczoną papryką >>

Nocna owsianka z masłem orzechowym, bananem i kawałkami czekolady

To lekkie śniadanie jest pożywną propozycją dla osób zabieganych i tych, które rano nie chcą spędzać za dużo czasu w kuchni – owsianka będzie gotowa do zjedzenia dokładnie w tej sekundzie, w której rozchylicie powieki. Blender wysokoobrotowy pozwoli wam wieczorem sprawnie zmiksować płatki owsiane z mlekiem roślinnym, nasionami chia, bananem i masłem orzechowym. Później wystarczy tylko dodać jogurt grecki, plasterki banana, kawałki czekolady i orzechy ziemne – pełen energii start w nowy dzień gwarantowany. 

Poznaj przepis na nocną owsiankę z masłem orzechowym, bananem i kawałkami czekolady >>

Smoothie jak ciasto marchewkowe

Nie oparliśmy się do końca pokusie i wrzuciliśmy przepis na smoothie, macie nas. Ale jak wam go nie pokazać, skoro smakuje jak ciasto marchewkowe, które jest miłym akcentem o każdej porze roku? By było treściwie i aromatycznie, lista składników obejmuje kilkanaście pozycji. Ułatwienie jest z kolei takie, że wystarczy je wszystkie umieścić w blenderze i po minucie można już sączyć to płynne ciasto. Sugerujemy przegryzać je orzechami włoskimi.

Wypróbuj przepis na smoothie jak ciasto marchewkowe >>

Philips

Materiał powstał we współpracy z marką Philips.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk