Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Aperol Spritz – jak zrobić kultowy włoski koktajl?

Lekko cierpki i przyjemnie pomarańczowy – Aperol Spritz to jeden z tych koktajli, które podbiły cały świat. Może jego fenomen polega na tym, że kojarzy się z beztroską i włoskim dolce vita? Podpowiadamy, jak zrobić Aperol Spritz , żeby smakował jak w słonecznej Italii!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: Unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Aperol Spritz to jeden z najbardziej rozpoznawalnych drinków na świecie, a jego historia sięga początków XX wieku. Likier aperol został stworzony we Włoszech, w Padwie, w 1919 roku przez braci Luigiego i Silvia Barbieri. Szybko zyskał popularność dzięki lekkiemu, pomarańczowo-ziołowemu smakowi i niskiej zawartości alkoholu. Nazwa „aperol” pochodzi od włoskiego „aperitif”, co oznacza koktajl pity przed kolacją. Tradycja aperitivo wiąże się z popołudniowymi spotkaniami przy czymś smakowitym do picia i niewielkich przekąskach.

Do powstania znanego koktajlu potrzebujemy jeszcze jednego elementu – spritza. Spritz to potoczna nazwa wina rozcieńczonego wodą. W XIX-wiecznej Wenecji Austriacy (okupujący te tereny) nie byli przekonani do mocnego włoskiego wina, dlatego właśnie dodawali do niego wodę gazowaną. Dodatek aperolu był tylko kwestią czasu. Powstał koktajl idealny!

Jak smakuje Aperol Spritz?

Smak Aperol Spritz to połączenie słodyczy, delikatnej goryczki i cytrusowej świeżości. Charakterystyczny pomarańczowy kolor i fakt, że koktajl jest lekko musujący, sprawiają, że idealnie nadaje się na lato, ale coraz częściej pojawia się również podczas jesiennych i zimowych spotkań w gronie znajomych. Stał się uniwersalnym towarzyszem spotkań i wszelakich celebracji.

Klasyczny Aperol Spritz uchodzi za lekki drink – zawiera około 11% alkoholu, a jedna porcja to średnio 120–150 kcal. Dzięki temu jest lżejszy niż większość klasycznych koktajli i świetnie sprawdza się jako aperitif.

Przepis na Aperol Spritz – klasyczna receptura

Jak zrobić Aperol Spritz? Przygotowanie tego koktajlu jest wyjątkowo proste i nie wymaga profesjonalnego sprzętu barmańskiego.

Do dużego pękatego kieliszka wsypujemy kostki lodu. Wlewamy 75 ml prosecco, a następnie 50 ml  aperolu. Uzupełniamy 25 ml wody gazowanej. Delikatnie mieszamy i dekorujemy plasterkiem pomarańczy. Pro tip: zawsze zaczynamy od wina musującego – dzięki temu bąbelki będą dłużej musować w kieliszku.

Jakie prosecco do Aperol Spritz będzie najlepsze? Ze słodko –gorzkim Aperolem świetnie komponuje się wytrawne białe wino musujące, tak zwane brut prosecco. Jeśli jednak wolicie nieco słodsze koktajle, możecie postawić na wina z większą zawartością cukru. Prosecco to oryginalny składnik drinka, ale w razie czego można zastąpić je cavą lub innym białym musującym winem.

Różne warianty Aperol Spritz

Choć klasyczna receptura dla wielu jest po prostu najlepsza, z Aperolem podobnie jak z każdym innym koktajlem, można eksperymentować. Jednym z wariantów jest na przykład Spritz Hugo, czyli koktajl na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu, prosecco i mięty. Poza tym, w klasycznym drinku likier Aperol może zostać zastąpiony na przykład Campari. Możemy także do koktajlu dodać niewielką ilość ginu, eksperymentować z gazowanymi napojami (wodę zastąpić Spritem), a także owocami i ziołami (dodatek rozmarynu i cynamonu zamieni koktajl w bardziej zimowy).

Jak przygotować bezalkoholowy Aperol Spritz? Wbrew pozorom to możliwe! Wystarczy wybrać bezalkoholowe wino musujące zamiast prosecco, a Acerol zastąpić mieszanką syropów lub ulubionym bezalkoholowym aperitifem.

Do czego pasuje Aperol Spritz?

To idealny drink na aperitivo, czyli wspominany już wcześniej włoski zwyczaj spotkań przy przekąskach i drinku przed kolacją. Doskonale komponuje się z oliwkami, serami, prosciutto czy lekkimi sałatkami.

Aperol Spritz jest symbolem włoskiego stylu życia, nie bez powodu to jeden z najczęściej fotografowanych koktajli na Instagramie – jego kolor doskonale współgra ze światłem zachodzącego słońca.

We Włoszech zamówienie „uno spritz” niemal zawsze oznacza właśnie Aperol Spritz. Łatwy w przygotowaniu, efektowny i smaczny – nic dziwnego, że podbił świat. Niezależnie od tego, czy planujecie wakacje we Włoszech, czy wieczór z przyjaciółmi, Aperol Spritz będzie idealnym wyborem.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk