Aperol Spritz to jeden z najbardziej rozpoznawalnych drinków na świecie, a jego historia sięga początków XX wieku. Likier aperol został stworzony we Włoszech, w Padwie, w 1919 roku przez braci Luigiego i Silvia Barbieri. Szybko zyskał popularność dzięki lekkiemu, pomarańczowo-ziołowemu smakowi i niskiej zawartości alkoholu. Nazwa „aperol” pochodzi od włoskiego „aperitif”, co oznacza koktajl pity przed kolacją. Tradycja aperitivo wiąże się z popołudniowymi spotkaniami przy czymś smakowitym do picia i niewielkich przekąskach.
Do powstania znanego koktajlu potrzebujemy jeszcze jednego elementu – spritza. Spritz to potoczna nazwa wina rozcieńczonego wodą. W XIX-wiecznej Wenecji Austriacy (okupujący te tereny) nie byli przekonani do mocnego włoskiego wina, dlatego właśnie dodawali do niego wodę gazowaną. Dodatek aperolu był tylko kwestią czasu. Powstał koktajl idealny!