Kuchnia w duchu zero waste to nie moda. To nasz obowiązek względem planety i własnego portfela; odpowiedzialność za to, by mądrze wykorzystywać ziemskie zasoby i nie doprowadzić do ich zmarnowania. Dotyczy ona również producentów sprzętu AGD – i ci nie tylko prześcigają się w nowoczesnych rozwiązaniach sprzyjających oszczędzaniu, ale też zachęcają do używania ich w duchu zrównoważonego rozwoju i jedzenia bez marnowania. Jedną z takich marek jest szwedzki Electrolux, który słynie z wyposażania swoich urządzeń w funkcje pozwalające oszczędzać energię czy wodę, a oprócz tego inspiruje do zmiany podejścia do jedzenia na korzystniejsze zarówno dla ludzi, jak i dla środowiska. W youtube’owym cyklu Niezmarnowane Poniedziałki radzi, co smacznego przygotować z resztek ryżu, sera czy kurczaka. My podążamy tym tropem i dodajemy kilka propozycji od siebie. Przed wami sześć przepisów w duchu zero waste, którymi uspokoicie sumienie i uraczycie podniebienie.
6 książek, które podpowiadają, jak nie marnować jedzenia
O niemarnowaniu jedzenia napisano już prawie wszystko. Czas przejść do konkretów i wprowadzić w życie zaproponowane rozwiązania. Po które pozycje warto sięgnąć?