Kuchnia w duchu zero waste to nie moda. To nasz obowiązek względem planety i własnego portfela; odpowiedzialność za to, by mądrze wykorzystywać ziemskie zasoby i nie doprowadzić do ich zmarnowania. Dotyczy ona również producentów sprzętu AGD – i ci nie tylko prześcigają się w nowoczesnych rozwiązaniach sprzyjających oszczędzaniu, ale też zachęcają do używania ich w duchu zrównoważonego rozwoju i jedzenia bez marnowania. Jedną z takich marek jest szwedzki Electrolux, który słynie z wyposażania swoich urządzeń w funkcje pozwalające oszczędzać energię czy wodę, a oprócz tego inspiruje do zmiany podejścia do jedzenia na korzystniejsze zarówno dla ludzi, jak i dla środowiska. W youtube’owym cyklu Niezmarnowane Poniedziałki radzi, co smacznego przygotować z resztek ryżu, sera czy kurczaka. My podążamy tym tropem i dodajemy kilka propozycji od siebie. Przed wami sześć przepisów w duchu zero waste, którymi uspokoicie sumienie i uraczycie podniebienie.
6 pomysłów na obiad w duchu zero waste
Jak działać w kuchni, by nic się w niej nie marnowało? Oto kilka smacznych przepisów na dania, przy których przygotowaniu oszczędzimy wodę, energię i uratujemy zapomniane produkty przed wyrzuceniem.
Tekst: Maja Wójcik
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski
Curry wielowarzywne z plackami z patelni
Do wykonania tego dania możemy użyć właściwie każdego warzywa, jakie tylko znajdziemy w domu. Doskonale sprawdzą się tu ciecierzyca, której kończy się data przydatności, czekający na swoją kolej kalafior, miękka już marchewka, niepewna swojej przyszłości cukinia czy przejrzałe pomidory. Takie zestawienie, doprawione domową mieszanką przypraw, nie tylko ucieszy amatorów zero waste, ale też porządnie rozgrzeje domowników w zimowe popołudnie.
Sprawdź nasz przepis na wielowarzywne curry z plackami z patelni >>
Tagliatelle z pesto z jarmużu
Czy może być coś lepszego niż szybki, prosty i pożywny obiad? Jeśli dodać do tego wykorzystanie zalegających lekko zwiędłych już liści, mamy posiłek idealny. Taki będzie makaron z domowym pesto z jarmużu, które przygotujemy dosłownie w moment. Wystarczą dopominające się o uwagę liście i kilka składników, które zawsze mamy pod ręką. I już!
Tarta z porem i cukinią >>
Zmęczone czekaniem na swoje pięć minut warzywa doskonale odnajdą się w wytrawnych tartach, które przygotujemy w mniej niż godzinę. Gwiazdą popołudnia może być zgrany kolorystycznie duet – por i cukinia, które idealnie komponują się z kremową śmietaną i ostrym czosnkiem. W tym przepisie użyjemy też resztki ulubionego pesto, które być może zostało nam po zmiksowaniu zmarniałych liści.
Tarta z porem na ziemniaczanym spodzie
A skoro mowa o tartach, także jej spód możemy zrobić z pozostałych po kolacji resztek. Doskonale nadadzą się do tego ziemniaki, których dzień wcześniej ugotowało nam się trochę za dużo. Przeciśnięte przez praskę, zblendowane w malakserze i połączone z jajkiem i mąką, nabiorą świeżości w postaci zwartego ciasta. Tarta z dodatkiem pora i sera gruyère przyjemnie zaostrzy apetyt na więcej takich dań.
Sprawdź jak przygotować tartę z porem na ziemniaczanym spodzie >>
Dal z soczewicą i pomidorami
Z Francji przenosimy się do Indii, a to za sprawą przejrzałych i zbyt miękkich pomidorów, które nie nadają się już do kanapek czy sałatki. W połączeniu z czosnkiem, soczewicą, kuminem i kurkumą stworzą smakowite jesienne danie, które nie tylko błyskawicznie nas rozgrzeje, ale i ukoi podróżnicze tęsknoty.
Krem pomidorowy z pieczoną papryką
Doskonałym sposobem na uratowanie przejrzałych pomidorów i innych warzyw, takich jak papryka i cebula, jest ugotowanie sycącego kremu, dzięki któremu podstarzała surowizna dostanie szansę na drugą młodość. Dla uzyskania pożądanej konsystencji, ale też najlepszego smaku warto przed zblendowaniem podpiec warzywa z dodatkiem oliwy w (najlepiej energooszczędnym) piekarniku.
Materiał powstał we współpracy z marką Electrolux.
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
6 książek, które podpowiadają, jak nie marnować jedzenia
O niemarnowaniu jedzenia napisano już prawie wszystko. Czas przejść do konkretów i wprowadzić w życie zaproponowane rozwiązania. Po które pozycje warto sięgnąć?
- Ludzie i inspiracje
Jak dbać o kuchenne sprzęty?
Dobrej jakości sprzęt to podstawa w kuchni, w której codziennie przygotowujemy posiłki dla całej rodziny. Podpowiadamy, jak zadbać o zmywarkę, piekarnik i płytę indukcyjną, aby służyły nam jak najdłużej.
- Zdrowie i rozsądek
Jak mądrze wyposażyć spiżarkę?
Mądre i przemyślane planowanie zakupów to podstawa dobrego funkcjonowania kuchni w duchu zero waste. Co najlepiej kupować na bieżąco, a w co możemy się zaopatrzyć na zapas?
- Ludzie i inspiracje
6 książek, które podpowiadają, jak nie marnować jedzenia
O niemarnowaniu jedzenia napisano już prawie wszystko. Czas przejść do konkretów i wprowadzić w życie zaproponowane rozwiązania. Po które pozycje warto sięgnąć?
- Ludzie i inspiracje
Jak dbać o kuchenne sprzęty?
Dobrej jakości sprzęt to podstawa w kuchni, w której codziennie przygotowujemy posiłki dla całej rodziny. Podpowiadamy, jak zadbać o zmywarkę, piekarnik i płytę indukcyjną, aby służyły nam jak najdłużej.
- Zdrowie i rozsądek
Jak mądrze wyposażyć spiżarkę?
Mądre i przemyślane planowanie zakupów to podstawa dobrego funkcjonowania kuchni w duchu zero waste. Co najlepiej kupować na bieżąco, a w co możemy się zaopatrzyć na zapas?
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?