Kukbuk
Kukbuk
Curry z warzywami z plackami smażonymi na patelni (fot. Maciek Niemojewski)

6 pomysłów na obiad w duchu zero waste

Jak działać w kuchni, by nic się w niej nie marnowało? Oto kilka smacznych przepisów na dania, przy których przygotowaniu oszczędzimy wodę, energię i uratujemy zapomniane produkty przed wyrzuceniem.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Kuchnia w duchu zero waste to nie moda. To nasz obowiązek względem planety i własnego portfela; odpowiedzialność za to, by mądrze wykorzystywać ziemskie zasoby i nie doprowadzić do ich zmarnowania. Dotyczy ona również producentów sprzętu AGD – i ci nie tylko prześcigają się w nowoczesnych rozwiązaniach sprzyjających oszczędzaniu, ale też zachęcają do używania ich w duchu zrównoważonego rozwoju i jedzenia bez marnowania. Jedną z takich marek jest szwedzki Electrolux, który słynie z wyposażania swoich urządzeń w funkcje pozwalające oszczędzać energię czy wodę, a oprócz tego inspiruje do zmiany podejścia do jedzenia na korzystniejsze zarówno dla ludzi, jak i dla środowiska. W youtube’owym cyklu Niezmarnowane Poniedziałki radzi, co smacznego przygotować z resztek ryżu, sera czy kurczaka. My podążamy tym tropem i dodajemy kilka propozycji od siebie. Przed wami sześć przepisów w duchu zero waste, którymi uspokoicie sumienie i uraczycie podniebienie.

Curry z warzywami z plackami smażonymi na patelni (fot. Maciek Niemojewski)

Curry wielowarzywne z plackami z patelni

Do wykonania tego dania możemy użyć właściwie każdego warzywa, jakie tylko znajdziemy w domu. Doskonale sprawdzą się tu ciecierzyca, której kończy się data przydatności, czekający na swoją kolej kalafior, miękka już marchewka, niepewna swojej przyszłości cukinia czy przejrzałe pomidory. Takie zestawienie, doprawione domową mieszanką przypraw, nie tylko ucieszy amatorów zero waste, ale też porządnie rozgrzeje domowników w zimowe popołudnie.

Sprawdź nasz przepis na wielowarzywne curry z plackami z patelni >>

Przepis na pastę z pesto i jarmużem (fot. Ula Demczuk)

Tagliatelle z pesto z jarmużu

Czy może być coś lepszego niż szybki, prosty i pożywny obiad? Jeśli dodać do tego wykorzystanie zalegających lekko zwiędłych już liści, mamy posiłek idealny. Taki będzie makaron z domowym pesto z jarmużu, które przygotujemy dosłownie w moment. Wystarczą dopominające się o uwagę liście i kilka składników, które zawsze mamy pod ręką. I już!

Zobacz jak przygotować tagliatelle z pesto z jarmużu >>

Przepis na tartę z porem i pukinią. Jakk przygotować quiche z cukinią i porem (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z porem i cukinią >>

Zmęczone czekaniem na swoje pięć minut warzywa doskonale odnajdą się w wytrawnych tartach, które przygotujemy w mniej niż godzinę. Gwiazdą popołudnia może być zgrany kolorystycznie duet – por i cukinia, które idealnie komponują się z kremową śmietaną i ostrym czosnkiem. W tym przepisie użyjemy też resztki ulubionego pesto, które być może zostało nam po zmiksowaniu zmarniałych liści.

Wypróbuj przepis na tartę z porem i cukinią >>

Tarta z porem, cebulą i serem gruyère na ziemniaczanym cieście  (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z porem na ziemniaczanym spodzie

A skoro mowa o tartach, także jej spód możemy zrobić z pozostałych po kolacji resztek. Doskonale nadadzą się do tego ziemniaki, których dzień wcześniej ugotowało nam się trochę za dużo. Przeciśnięte przez praskę, zblendowane w malakserze i połączone z jajkiem i mąką, nabiorą świeżości w postaci zwartego ciasta. Tarta z dodatkiem pora i sera gruyère przyjemnie zaostrzy apetyt na więcej takich dań.

Sprawdź jak przygotować tartę z porem na ziemniaczanym spodzie >>

Zobacz jak przygotować danie z soczewicy z pomidorami - PRZEPIS (fot. Jakub Stanek)

Dal z soczewicą i pomidorami

Z Francji przenosimy się do Indii, a to za sprawą przejrzałych i zbyt miękkich pomidorów, które nie nadają się już do kanapek czy sałatki. W połączeniu z czosnkiem, soczewicą, kuminem i kurkumą stworzą smakowite jesienne danie, które nie tylko błyskawicznie nas rozgrzeje, ale i ukoi podróżnicze tęsknoty.

Przygotuj dal z soczewicą i pomidorami >>

Krem pomidorowy z pieczoną papryką

Doskonałym sposobem na uratowanie przejrzałych pomidorów i innych warzyw, takich jak papryka i cebula, jest ugotowanie sycącego kremu, dzięki któremu podstarzała surowizna dostanie szansę na drugą młodość. Dla uzyskania pożądanej konsystencji, ale też najlepszego smaku warto przed zblendowaniem podpiec warzywa z dodatkiem oliwy w (najlepiej energooszczędnym) piekarniku. 

Wypróbuj przepis na krem pomidorowy z pieczoną papryką >>

Materiał powstał we współpracy z marką Electrolux.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk