Kukbuk
Kukbuk

Jak mądrze wyposażyć spiżarkę?

Mądre i przemyślane planowanie zakupów to podstawa dobrego funkcjonowania kuchni w duchu zero waste. Co najlepiej kupować na bieżąco, a w co możemy się zaopatrzyć na zapas?

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Skutecznym remedium na codzienne zabieganie, ale też niezawodnym sposobem na nieprzewidziane zachcianki są wypełnione przetworami półki, dobrze zaopatrzona lodówka i zamrażarka, w której nawet poza sezonem znajdziemy ulubione produkty. Dlatego warto przygotować się na długie zimowe wieczory albo kulinarną czarną godzinę i mądrze zaplanować wyposażenie domowej spiżarki.

Podstawy planowania spiżarni

Najlepszymi doradcami są tu spokój i rozsądek – to pozwoli nam zacząć od podstaw i sukcesywnie uzupełniać zapasy o najbardziej potrzebne, ale i ulubione produkty, które nadają się do dłuższego przechowywania, a także odpowiednio je posegregować. Zacznijmy od zapasu wody, którą powinniśmy trzymać w chłodnym miejscu – jeśli przechowujemy ją w plastiku, ciepło może spowodować, że przedostaną się do niej szkodliwe substancje. Drugą podstawą spiżarni są oczywiście produkty suche, z długą datą przydatności do spożycia, takie jak kasza, makaron, sól, mąka czy ryż; pamiętajmy przy tym, aby w miejscu ich przechowywania nie było wilgoci. Ciekawostką jest to, że produktem, który możemy przechowywać najdłużej i który nigdy się nie psuje, jest miód – pod warunkiem że nie jest zanieczyszczony resztkami.

Owoce i warzywa zamknięte w wekach, pojemnikach próżniowych i zamrażarce będą podstawą diety bogatej w witaminę C

Wyzwanie zaczyna się wtedy, kiedy do głosu dochodzą przetwory, produkty sezonowe i te świeże, z krótką datą przydatności do spożycia. Ważne jest, co i ile kupujemy – najlepiej skoncentrować się na żywności o wysokiej wartości odżywczej w ilościach, które będziemy w stanie zjeść na przestrzeni kilku miesięcy. Owoce i warzywa zamknięte w wekach, pojemnikach próżniowych i zamrażarce będą podstawą diety bogatej w witaminę C, a odpowiednio przechowywane warzywa strączkowe i ryby pozwolą szybko uzupełnić białko i cynk – przy planowaniu spiżarni warto mieć na uwadze produkty, które wspomogą zdrowie w sezonach będących wyzwaniem dla odporności.

Jak zachować świeżość produktów

Jedną z najtrwalszych metod przechowywania wszelkiego rodzaju sosów czy zup jest oczywiście wekowanie, przy czym zaleca się, aby słoiki opróżniać w ciągu roku od ich przygotowania. Kolejnym wyjściem jest kiszenie, zwłaszcza że ukisić można niemal wszystko – od rzodkiewki, przez cytrynę, po pomidory i kalafior. Ale przy dobrym zaplanowaniu spiżarni i odpowiednich rozwiązaniach także niemal wszystko można przechować. Doskonałym sposobem na zrobienie świeżych zapasów i przedłużenie przydatności do spożycia jest na przykład pakowanie próżniowe. Wygodne i rozsądne okazują się specjalne pojemniki do próżniowego pakowania, wyposażone w pompkę, a nawet rejestrator daty, dzięki któremu będziemy pamiętać o terminie ważności.

Pojemniki z hermetycznym zamknięciem nie tylko sprawią, że produkty zachowają swoje wartości odżywcze, ale i wydłużą czas ich przydatności do spożycia nawet pięciokrotnie

Takie intuicyjne pojemniki z hermetycznym zamknięciem nie tylko sprawią, że produkty zachowają swoje wartości odżywcze, ale i wydłużą czas ich przydatności do spożycia nawet pięciokrotnie – na przykład surowe warzywa przechowamy w ten sposób nie kilka, ale nawet 20 dni, upieczone mięso przez dwa tygodnie, a ser będzie dobry do zjedzenia przez dwa miesiące. Bardzo ważne jest to, że pojemniki są wykonane z nietoksycznych materiałów, więc bez szkody dla zdrowia przechowamy w nich jedzenie zarówno w lodówce, jak i wtedy, gdy włożymy je na dłużej do zamrażarki. Unikniemy przy tym konieczności użycia folii czy plastiku.

A skoro mowa o sprzętach – w spiżarni nie może zabraknąć dobrej i pojemnej lodówki i zamrażarki, dzięki którym w chłodzie przechowamy ulubione produkty. Pojemniki próżniowe pozwolą nam utrzymać w lodówce porządek i zachować świeżość produktów, choć są i takie, które bez pakowania próżniowego przez dłuższy czas zachowają swoje właściwości, szczególnie jeśli pomoże nam w tym sprzęt. Tak jest na przykład z jajkami, których nie powinno się kupować na zapas w dużych ilościach, ale które – jeśli są odpowiednio przechowywane w lodówce – można spożyć w ciągu około miesiąca.

Przy wyborze lodówki do domowej spiżarni warto wziąć pod uwagę specjalne funkcje i rozwiązania, służące temu, by jedzenie dłużej zachowało świeżość. W lodówkach takich jak Electrolux 700 GreenZone znajdziemy na przykład szufladę, która odtwarza bliską naturalnej przestrzeń z wysoką wilgotnością – aby produkty były przechowywane w warunkach zbliżonych do tych prawdziwych. Albo funkcję Intensive Cooling, która służy szybkiemu uzyskaniu pożądanej temperatury chłodzenia.

Nie należy mrozić ziemniaków, ogórków, czosnku, sałaty i pomidorów

Podobnie jest z zamrażarką, w której przyda się funkcja Super Freeze, pozwalająca na szybkie zamrażanie, a tym samym zachowanie smaku i właściwości przyrządzonych potraw. Nie od dziś wiadomo, że mrożenie jest najskuteczniejszym sposobem dłuższego przechowywania żywności, a zamrozić można niemal wszystko. Wyjątek stanowią niektóre warzywa – nie należy mrozić ziemniaków, ogórków, czosnku, sałaty i pomidorów – a także owoce, wśród których znajdziemy arbuza, kiwi czy cytrusy. Bardzo niskie temperatury nie służą też jajkom, ugotowanemu ryżowi i makaronowi, serom czy śmietanie. Te produkty najlepiej kupować na bieżąco i uzupełniać nimi swoją dobrze wyposażoną spiżarnię.

Materiał powstał we współpracy z marką Electrolux.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk