Kukbuk
Kukbuk

Jak dbać o kuchenne sprzęty?

Dobrej jakości sprzęt to podstawa w kuchni, w której codziennie przygotowujemy posiłki dla całej rodziny. Podpowiadamy, jak zadbać o zmywarkę, piekarnik i płytę indukcyjną, aby służyły nam jak najdłużej.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Kuchnia to kulinarne centrum domu. Życie toczy się tu w swoim tempie – czasem jest bardzo gwarno, gorąco, szybko; drzwiczki urządzeń na zmianę otwierają się i zamykają, a pokrętła pracują na najwyższych obrotach, przesuwając się to w lewo, to w prawo. Kuchenne sprzęty niewątpliwie ułatwiają nam życie, dbają o nasz komfort i pomagają w przygotowaniu jedzenia, a później w sprzątaniu. Podpowiadamy, co my możemy zrobić, aby zadbać o ich czystość, wydajność i o to, by zostały z nami jak najdłużej.

Jak pielęgnować płytę indukcyjną

Płyta indukcyjna to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy cenią w kuchni bezpieczeństwo, szybkość i efektywność – dobrej jakości płyta potrafi zagotować wodę nawet cztery razy szybciej niż jej gazowy odpowiednik. Podstawą pielęgnacji płyty indukcyjnej jest jej dokładne i regularne czyszczenie, które jest wygodniejsze niż w wypadku klasycznych kuchenek – odporną na rysowanie i pozbawioną zakamarków powierzchnię z łatwością umyjemy po przyrządzeniu każdego posiłku. Czasem wystarczy ją przetrzeć – najlepiej miękką, lekko wilgotną ściereczką albo papierowym ręcznikiem.

Do większych zabrudzeń warto później wybrać odpowiedni środek, przeznaczony do pielęgnacji płyty indukcyjnej – dzięki niemu usuniemy zanieczyszczenia i zadbamy o połysk

Jeśli coś wykipi, należy wyłączyć płytę, zdjąć garnek i przetrzeć powierzchnię wilgotną bawełnianą ściereczką. Do większych zabrudzeń warto później wybrać odpowiedni środek, przeznaczony do pielęgnacji płyty indukcyjnej – dzięki niemu usuniemy zanieczyszczenia i zadbamy o połysk, a jednocześnie unikniemy ewentualnych zarysowań. Niektóre marki specjalizujące się w sprzęcie AGD oferują także dopasowane do urządzeń produkty do konserwacji. Na przykład do płyt indukcyjnych Electrolux możemy się zaopatrzyć w skrobak do powierzchni i wysokiej jakości mleczko, dzięki któremu nie tylko uzyskamy połysk, ale też usuniemy nawet przypalone resztki bez ryzyka zarysowania. Wysoka skuteczność wynika tu z zawartości nafty, która bez problemu radzi sobie z największymi zabrudzeniami. Do przebarwień części metalowych płyty lub okapu zaś możemy zastosować zwykłą wodę z octem.

Dłuższe życie piekarnika

Piekarnik to jedno z tych urządzeń, o których czyszczeniu najczęściej zapominamy. Tymczasem wystarczy kilka prostych kroków, aby lśnił i długo wyglądał jak nowy. Mniej zabrudzone powierzchnie możemy na co dzień przecierać wodą lub wodą z solą. Doskonałym sposobem na czyszczenie codziennych zabrudzeń jest też para, którą wytworzymy dzięki nowoczesnym piekarnikom parowym. Para wodna rozmiękczy zaschnięty osad czy resztki w komorze piekarnika, co później maksymalnie ułatwi ich usunięcie. Rewolucją w domowym planowaniu porządków może być piekarnik wyposażony w funkcję, która sama przypomni nam o potrzebie czyszczenia.

Do większych zabrudzeń przyda się profesjonalny środek, na przykład taki jak Oven & Micro Care, który usunie tłuste plamy czy mocno przypalone resztki jedzenia z komory piekarnika. Jednocześnie jest łagodny dla powierzchni i łatwy w użyciu – wystarczy rozpylić sprej we wnętrzu pustego, wyłączonego piekarnika (ważne, aby wyjąć też wszystkie części metalowe, takie jak ruszt czy prowadnica) i zostawić na kilka minut, by środek rozpuścił zanieczyszczenia, a następnie wytrzeć całość gąbką lub szmatką i spłukać pozostałości.

Jak zadbać o zmywarkę

Odpowiednie obchodzenie się ze zmywarką na co dzień, jej czyszczenie i konserwacja znacząco wpływają na żywotność sprzętu i jego stan techniczny, a także chronią umieszczane w nim naczynia. Aby służyła nam jak najlepiej i jak najdłużej, zaczynamy od oczywistości: wyrzucania resztek jedzenia do kosza na bioodpady, usuwania nadmiaru tłuszczu z wkładanych naczyń, odpowiedniego ich układania i nieprzeładowywania kosza. Aby chronić sprzęt przed osadem z kamienia, poza zwykłym detergentem zaleca się używanie soli do zmywarek, a szczególną uwagę należy poświęcić procesowi czyszczenia.

Nie możemy zapomnieć o filtrze, który zbiera resztki i brud. Po wyciągnięciu filtra ze zmywarki (wyjmujemy wszystkie części, także tę płaską) należy go umyć pod bieżącą wodą przy użyciu gąbki

Zmywarka posłuży nam znacznie dłużej, jeśli będziemy ją regularnie czyścić – co najmniej raz w miesiącu zaleca się umycie jej w całości (nastawiamy pustą ze środkiem do mycia na najwyższą temperaturę), a co pół roku odtłuszczenie przy użyciu specjalnego środka – wystarczy wysypać go na dno pustej zmywarki i nastawić program. Częściej powinniśmy czyścić metalową obudowę i uszczelki. Jak to zrobić? Umieszczoną na całej długości zmywarki gumową uszczelkę wycieramy suchą ściereczką, by usunąć brud z całej jej powierzchni i obok uszczelki. Nie możemy zapomnieć o filtrze, który zbiera resztki i brud. Po wyciągnięciu filtra ze zmywarki (wyjmujemy wszystkie części, także tę płaską) należy go umyć pod bieżącą wodą przy użyciu gąbki. Następnie wycieramy części do sucha czystą ściereczką i wkładamy do zmywarki – pilnujemy, by filtr się zablokował. Pamiętajmy też o jego wymianie – zwłaszcza jeśli dojdzie do uszkodzenia tego elementu.

Nowoczesne programy, jak choćby MachineCare w zmywarkach Electrolux, same wykrywają potrzebę wyczyszczenia sprzętu i wyświetlają użytkownikom odpowiednie przypomnienie. Po dodaniu środka czyszczącego program usunie z wnętrza zmywarki tłuszcz i kamień, a to zapewni najlepsze efekty zmywania i przyczyni się do przedłużenia życia sprzętu, co w dalszej perspektywie przyniesie oszczędności i ograniczy elektrośmieci.

Materiał powstał we współpracy z marką Electrolux.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk